Статті

Із фронту на грядку. Колишній атовець взявся вирощувати полуницю


Раніше, поле, засіяне ромашками – тепер грядка полуниці. Це справа рук колишнього бійця Миколи. Чоловік півроку був на передовій, звільняв від бойовиків Северодонєцк та Лисичанськ. Однак повернувшись додому, довго сидіти без діла не став. Придбав дві тисячі саджанців полуниці – і от уже другий рік поспіль порається довкола свого городу: « Ось яка вродилася моя красуня, ще й до речі, дуже солодка» зриває полуничку й кладе у корзинку»

Клаптик землі бійцю надали безкоштовно. А от аби облаштувати ділянку частину коштів, як матеріальну допомогу, видав центр зайнятості. Решту ж довелося витягати з власної кишені. Підприємець Микола Стецьків розповідає:

«Ми зупинилися на полуниці, написав бізнес-план, промоніторив трохи в інтернеті і зрозумів, що на цій справі можна гарно заробити. 30 тисяч гривень вистачило тільки на саджанці, на агроволокно, на біогумус, додаткову підживу. І все 30 тисяч як і не було»
Чоловік хизується, ягоди вирощує екологічно чисті, без жодної хімії. А от продає солодкі плоди через соціальні мережі. Відтак підприємець радіє, сезон завершується, а від клієнтів і досі немає відбою: «Привозив своїм друзям полуницю, вони мене питають, Миколо а чим ти її лакуєш, така вже вона гарна, блистить як малюнок виглядає. Ті люди, які мали печію, їли мою полуницю і не мали жодних поганих відчуттів, тобто усі хто купував або кого я пригощав своєю полуницею, не відчували жодного дискомфорту »

Великих прибутків поки що полуниця не принесла бо ділянка ще замала, наголошує фермер. За цей сезон вдалося вторгувати дві з половиною тисячі гривень. Останній врожай приберегли для власних малюків. Сусідка Ольга Скрибкович теж скуштувала: «Ну пахне навіть літом полуничка, і такий смак, знаєте, нагадує дитинство. Дітки принесли мені цілу коробку, я кажу дітки, так їжте самі, а вони кажуть що у них ще цілий ящик є»

Таких як Микола, підприємців з військовим минулим на Львівщині уже понад пів сотні. І кожен знаходить себе у новій галузі, розповіла Ірина Романяк – начальник відділу організації сприяння працевлаштування Львівського обласного центру занятості: «Переважає звісно торгівля, але є й багато сільськогосподарської діяльності, те ж саме вирощування полуниці, суниці, якісь ремонтні роботи. За шість місяців 51 особа отримала матеріальну допомогу на започаткування власної підприємницької діяльності»

А от Микола лише на полуниці зупинятися не збирається, чоловік планує облаштувати масштабне ягідне господарство. На ділянці уже висадив паростки винограду та малини, згодом будуть ще й чорниці.

Наталя Кулик, Антон Лакіза, Програма Очі на Львів-ТБ

Залишити відповідь