Статті

Раніше їх топтали ногами, а сьогодні купують за десятки гривень


Захотіли поласувати ягодами – доведеться викласти кругленьку суму з гаманця. Ягідний сезон уже як місяць у розпалу, а ціни на солодкі плоди й досі не падають. Наші журналісти вирушили на львівські ринки, аби перевірити вартість літніх смаколиків та дізнатися чи сезонні вітаміни львів’янам по кишені?

Хтось на варення, а хтось просто посмакувати. Львів’яни активно купують ягоди. Пані Ірина теж прийшла на базар за смачненьким. Жінка каже, навіть попри високу вартість, своїм дітлахам літні вітаміни купує: «То сезон, то мусимо її брати, бо далі її просто не буде, поки свіже діти мусять їсти»

Окрім полуниці та черешні, полиці на ринках вгинаються і від чорниць та суниць, а подекуди продають навіть несезонний аґрус. Проте ціни на ягоди, як стверджують покупці, «кусаються».

Аби поласувати полуницею з гаманця доведеться викласти від двадцяти восьми до тридцяти двох гривень за кілограм. Вишні ж обійдуться шанувальникам сезонних ягід у 40 – 50 гривень, залежно від сорту. За кілограм черешень доведеться заплатити у середньому 35-40 гривень. А от найдорожчі зараз – лісові ягоди – чорниці та суниці – майже 100 грн за кілограм.

Та продавці кажуть, порівняно з минулим роком ціни зросли лише на декілька гривень. Усе через те, що більшість врожаю постраждало від дощу. Запевняють, усі плоди – українські, з-за кордону нічого не возять. Продавчиня Наталія Стригун пояснює ситуацію: «Неврожай цього року, кажуть нам люди, які вирощують, полуницю градом побило дуже сильно, черешню відповідно так само» + «На постійних клієнтах виживаємо»

А ще на вартість ягід вплинуло і подорожчання пального. Сезонні плоди до Львова привозять із Закарпаття, Жовкви та Бродів. Продавчиня Неоніла Лозинська нарікає – купувати українці стали менше, відтак і їх прибутки схудли: «Ну кілограм, дехто бере два кілограми, ну три то вже дуже рідко, хтось пів, хтось триста грам, як хто»

А поки львів’яни насолоджуються останнім врожаєм черешні та полуниці, продавці обіцяють, скоро на прилавки виставлять українську малину та смородину. Проте додають, ціна на них теж буде високою.

Наталія Кулик, Анастасія Королюк, Програма «Очі» на Львів-ТБ

Залишити відповідь