Новини

Пенсіонери таки почали платити за проїзд у маршрутках

З 20 січня проїзд у маршрутних таксі для пенсіонерів коштує  5 гривень. Таку ініціативу запровадили самі перевізники, адже, нарікають, держава не компенсує їм витрат на пільгові перевезення.  А  в законі про державні соціальні гарантії й слова про безкоштовний проїзд пенсіонерів немає.

Голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка зазначає, що на сьогоднішній день категорія пільговиків пенсіонери за віком не мають законом закріпленого права на пільговий проїзд.

“Якщо  в міському бюджеті чи обласному бюджеті є такі фінансові можливості, буде прийнято рішення на сесії, буде виділена відповідна сума грошей, пільги будуть надані”, – зазначає Іван Велійка.

У самій ж мерії пояснюють, жодних змін вони не ухвалювали і не підтримують. Але і те, що держава дійсно не компенсовує перевізникам кошти за проїзд пенсіонерів, не заперечують.

За словами заступника міського голови Львова з питань ЖКГ Сергія Бабака, починаючи з 2016 року держава не відшкодовує коштів за пільгові перевезення.

 

Самі ж пенсіонери – обурені. Кажуть немає жодних розпоряджень, а платити такі суми немає звідки.

Правники ж кажуть, такі дії з боку перевізників – значне порушення. Адже стаття 46 і 22 Конституції України забезпечує соціальні гарантії для пенсіонерів. Тож радять звертатись до Укртрансбезпеки. Ті, в свою чергу мають накладати на підприємства фінансово-господарські санкції.

А поки у міськраді очікують роз’яснення від Укртрансбезпеки, скористатись пенсійним посвідченням люди поважного віку зможуть лише у деяких маршрутках.

Проїзд в автобусах комунальної власності  залишається безкоштовним. Це такі маршрути: 1а, 2а, 3а, 4а, 5а, 6а, 9, 10, 16, 20, 28, 29, 32, 37, 45, 46, 47а.

Залишити відповідь