Статті

«Караоке на всі боки»: формат змінено, суть – незмінна!

 

Хто наступним заспіває у студії ТРК «Перший Західний»? Зйомки проєкту тривають

         Наприкінці 2020 року на ТРК “ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ” стартував оновлений, адаптований до умов карантину, народний проект “Караоке на всі боки”. Його автори та ведучі Іванна Савченко та Ярослав Антонійчук — дует “Ріка життя” –  поміж кастингами і зйомками розповідають про єдиний проект на Львівщині, який об’єднує піснею, дарує емоції, можливості та …гроші!

АВТОР: Іванно, Ярославе, вже понад 20 років тішить слухачів піснею ваш дует “Ріка життя”. Як під час карантину вдається прожити без сцени?

ЯРОСЛАВ АНТОНІЙЧУК: Спочатку були домашні справи. Це рятувало! Коли все, що треба зробив, і навіть більше, а минув всього тиждень, – ставиш собі запитання: що ж робити далі? І приходить розуміння, що від пісні у карантин не сховаєшся, – треба шукати можливості!

ІВАННА САВЧЕНКО: Артист без сцени — як риба без води. Карантин поселив кожного з нас у такий собі такий маленький «соціальний акваріум», у якому ти і ще декілька людей — батьки, діти. Такий соціальний акваріум — не для співаків. Артист має дарувати емоції, отримуючи від публіки заряд для подальшої творчості. Співак, у якого лише хороший голос, відмежований від емоцій, — це як тіло без душі. Про це ми щоразу наголошуємо і нашим учасникам: пісню на сцені треба не проспівати — прожити.

АВТОР:  На новий рік ТРК “ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ” подарував глядачам перший півфінал проекту “Караоке на всі боки” у новому студійному форматі. А отже – вже 5 відбіркових програм ви успішно відзняли. Як можете оцінити переваги і недоліки нового формату?

ЯРОСЛАВ АНТОНІЙЧУК: Новий формат – це творча адаптація до умов, які сьогодні нам продиктували пандемія і карантин. Ми з Іванною довго чекали, що вірус відступить, і ми знову зберемо нашу творчу команду і помандруємо  Україною на пошуки народних талантів. Але… Довелося вийти за межі звичного «комфорту» і опанувати новий формат – студійний.

ІВАННА САВЧЕНКО: Кожен новий сезон програми “Караоке на всі боки” зазвичай стартує у березні-квітні, на Великдень. Мені було дуже шкода, адже 2020 рік у нас був повністю розпланований: усі суботи та неділі ми мали провести в мандрах Україною! На Луганщині ми повинні були відзняти 3 програми за 2 дні. Нас чекали на Тернопіллі, Буковині, Волині та Франківщині. Були плани відвідати і південь України, поспівати у степах… Втім, зазвичай Караоке збирає до тисячі глядачів під час запису програми, а в теперішніх умовах — це загроза життю людей. Тому усі поїздки довелося скасувати.

АВТОР: Поїздки скасували, але проєкт не згорнули?

ІВАННА САВЧЕНКО: У нас не було на це жодного шансу! Десятки повідомлень у месенджери, дзвінки, ідеї, пропозиції. Народні таланти так хотіли на сцену, що ми просто не могли їм відмовити. Довго радились, обговорювали, сперечалися, як максимально зберегти формат народного шоу, але щоб не зашкодити жодному зі співаків чи членів знімальної групи. Ми вагалися, чесно… Легковажити безпекою для здоров’я – це не про роботу «Першого Західного». 

ЯРОСЛАВ АНТОНІЙЧУК: Але рішення прийшло. Завдяки нашому натхненнику і «моторчику» – директорці телерадіокомпанії Ользі Цап. Вона запропонувала спробувати задіяти нашу нову студію, яка до цього використовувалася для зйомок ток-шоу та інформаційних програм. Ми скликали технічну нараду і наші фахівці взялися до справи. Які там вже вони «фокуси» показували, як чаклували – то окрема розповідь! Але через кілька тижнів студія «зазвучала» і ми оголосили про перший кастинг для участі у «Караоке на всі боки. Студійний сезон». І ось тепер щонеділі ми даруємо нашим глядачам концерт, до якого можна долучитися з будь-якого куточка світу. Потрібно лише  увімкнути наш канал онлайн або на телевізорі — і ти на концерті, а якщо голосуєш за учасників — твориш шоу разом з нами.

ІВАННА САВЧЕНКО: Ми надзвичайно вдячні усій команді ТРК «Перший Західний» за те, що кожен з колег так професійно, натхненно і фахово ставиться до творення проєкту – неймовірна команда, якій під силу будь-які виклики!

АВТОР: Розкажіть трішки про новий формат і правила проєкту.

ІВАННА  САВЧЕНКО: Усе просто – будь-який учасник, якому вже виповнилося 14 років, має заспівати на відео пісню «Караоке на всі боки» – візитівку нашого проекту – і надіслати нам запис. Ми з Ярославом переслуховуємо ці файли й формуємо п’ятірку учасників, які у визначений день прибувають на телеканал і співають на сцені для експерта та глядачів. Після усіх виступів експерт формує рейтинг учасників, роздаючи їм ноти від 1 до 5. Ці бали – перша частина загальної оцінки учасника. Далі – народне голосування. У його підсумку набрані голоси від глядачів також переводяться у систему «від 1 до 5 балів». Бали сумуються, а той, хто отримав їх найбільше, – виходить до півфіналу. У півфіналі п’ятеро учасників мають вразити експертне журі, яке й визначає того, хто гідний боротися у фіналі. У першому півфіналі таке право виборов Денис Родін з Івано-Франківська.

ЯРОСЛАВ АНТОНІЙЧУК: Таким чином буде відзнято 25 відбіркових програм, 5 півфіналів та фінал проєкту. Завершиться сезон грандіозним гала-концертом, на якому ми дізнаємося переможця і вручимо йому головний приз – 100 тисяч гривень на розвиток таланту від ТРК «Перший Західний». Однак, важливо зазначити, що кожен з учасників отримує тут найдорожче – правдиву оцінку і фахові поради від наших експертів. Такі підказки можуть комусь дати особливий шанс у творчому житті та кар’єрі!

ІВАННА САВЧЕНКО: У кожному циклі програм свою експертну оцінку виконавцям надають Оксана Муха, Назар Савко, Ірина Доля, Павло Табаков та Ростислав Кушина. Це, безперечно, фахівці – артисти-практики, молоді та талановиті, а ще – досвідчені у конкурсних змаганнях та співочих битвах. Мені дуже втішно, що на запрошення «Караоке на всі боки» усі вони з радістю відгукнулися і щедро вділяють свій зірковий час для наших учасників, дають їм вагомі поради, критикують, вчать і підтримують.

ЯРОСЛАВ АНТОНІЙЧУК: До речі, про підтримку. У новому форматі ми також маємо можливість побачити дуже щирі і справжні емоції рідних та друзів, адже кожному учаснику можна взяти зі собою до студії двох вболівальників. З ними разом слухає виступи та висновки експерта наша Тетяна Діяк. Вона – перший «психолог», яка завжди готова до найрізноманітнішого спектру емоцій! Сміється разом з мамами-татами, плаче, танцює і підспівує. Таня точно знає усі секрети наших учасників, бо вони разом готують візитки, діляться спогадами, шукають найцікавішу інформацію, аби глядач з перших хвилин дізнався про співака головне.

АВТОР: Коли плануєте фінал проєкту і чи готуєте для глядачів ще сюрпризи?

ЯРОСЛАВ АНТОНІЙЧУК: Фінал заплановано на літо. Сподіваємося, сюрпризів від карантину більше не буде, а от ми – плануємо і не один! До слова, студійний сезон «Караоке на всі боки» ми знімаємо з новою програмною директоркою ТРК «Перший Західний» – Юлією Грабовою – а вона точно щось несподіване вигадає, аби глядачі не могли погляду від екрана відвести! Вже зараз ми собі намріяли влаштувати великий гала-концерт, який дуже хочемо провести без карантинних обмежень і у широкому колі. Ми зберемо на одній сцені експертів та учасників, запросимо відомих виконавців, підготуємо дуже несподівані виступи. Після першого півфіналу ми вже маємо сенсацію – Назар Савко запропонував заспівати дуетом чарівній Тетяні Івать – і цей номер буде дуже особливий! Але, поки що це секрет!

ІВАННА САВЧЕНКО:  Планів багато, лиш би все вдалося! Скажу чесно,  жодного учасника ми не відпускаємо. Це насправді, дуже талановиті люди, з великим потенціалом і великим майбутнім. Кожного з них я бачу на сцені і буду всіляко допомагати, аби їхній талант розвивався. Шоу “Караоке на всі боки” виправдало свою місію. Проєкт єднає навколо української пісні не лише сім’ї та громади. Він об’єднав нас усіх у велику творчу дружню родину. Тому навіть тих, кому не вдалося пройти далі, наші телеглядачі ще побачать. А тепер – час готуватися до нових зйомок! Нова пісенна битва вже 31 січня о 13.00 в ефірі найкращого ТРК «Перший Західний».    

Розмовляла Олена Мельник

 

Наші партнери:

 

   

Залишити відповідь