Статті

Ольга Цап: «Перший Західний» став новим телебаченням Львова»

Ольга Цап очолила телеканал «Львів-ТБ» у червні 2016 року. Це був перший відкритий конкурс на заміщення вакантної посади директора не лише цієї компанії, а й взагалі перший серед комунальних підприємств Львівщини і України. Тоді було важко спрогнозувати і результати виборів, і результати роботи новообраного керівника. Нині, за півтора роки роботи, вже можна підбивати перші підсумки і говорити про нові плани.

 

  • Ольго, чому «Перший Західний»? А як же звичний «Львів-ТБ»?

 

  • Ось тому і з’явилася нова назва, – щоб змінити, розширити те, що звичне, щоб створити на його базі щось нове, ще потужніше, близьке глядачам і цікаве нам самим, тобто колективу. Назву, до речі, запропонували саме працівники каналу! Коли я прийшла на «Львів-ТБ», – одним із перших завдань ставила собі провести ребрендинг, і ми у дуже стислі терміни змогли це зробити! Вже 24 серпня 2016 року ми стартували з новою назвою, з новими заставками, новим логотипом, новими програмами і грандіозним телемарафоном до 25-річчя Незалежності України!

 

  • Було складно?

 

  • Це запитання? (сміється) Було неймовірно важко! Адже це були нереально стислі терміни! Ніхто і ніде на телебаченні не робить так, як ми собі задумали: менше, ніж за три місяці літа, – а це ще й період відпусток! – оновили весь графічний матеріал для ефіру, оновили студії, виготовили нові декорації для абсолютно нових програм, знайшли нові обличчя для каналу! І стартували у новому сезоні абсолютно з новим продуктом і ще мільйоном нових ідей! Це була гаряча пора і важкезне випробування!

 

  • Які завдання перед вами, як перед керівником комунального каналу, ставила Обласна Рада?

 

  • Завдання було просте і непросте водночас: зробити канал цікавим, впізнаваним, рейтинговим. Просте, бо я люблю телебачення, оцю всю телевізійну кухню. Але непросте, як ви розумієте, якщо починати все з нуля. Бо ж багато хто очікував, що я прийду і одразу зміню колектив, приведу якихось «своїх» людей, витісню тих працівників, які тут були. І вже ніби то з новими телевізійниками робитиму новий канал. Але я від самого початку уявляла все зовсім інакше. Я була впевнена, що саме з цим колективом ми вийдемо на інший рівень, змінимося самі і це, відповідно, призведе до змін на телеканалі.

 

  • І от зараз можете відповісти чесно: вдалося?

 

  • (задумалася) Знаєте, над чим найважче доводиться працювати? Над побудовою команди! Бо колектив – це все таки умовна кількість творчих одиниць – абсолютно різних людей із різними інтересами, поглядами на життя, різними історіями, зрештою! А команда – це вже отой інший рівень, про який я так мріяла! Ну, і далі мрію (усміхається) Ми зараз активно працюємо не лише над новими програмами, а над спільним баченням свого майбутнього, як телеканалу позитивних змін. Адже саме з таким гаслом – «Перший Західний. Телеканал позитивних змін» ми ввійшли минулого року в новий сезон. І ці зміни справді почалися з середини, а вже потім поширилися на наш контент, на наш продукт, їх стали зауважувати в ефірі наші глядачі. Загалом упродовж понад року ми провели вже п’ять спільних заходів із тімбілдінгу, і спинятися не збираємося. Ми разом співали у караоке, разом грали у футбол, подорожували і сплавлялися по Черемошу. І знаєте що? Це дало нове розуміння один одного! Ми маємо змогу бачити себе й інших у різних умовах, відчути, поспілкуватися у неформальних обставинах, нажартуватися і покепкувати, зрештою, забувши про субординацію! Щоб потім, у понеділок, прийшовши на роботу, сміливо і відверто обговорювати робочі нюанси, доводити свою правоту, шукати компроміси, але не виходячи на особистий рівень, а чітко усвідомлюючи, що ми – одна команда, а значить і завдання у нас спільні.

 

  • Чи впливає якось на редакційну політику те, що фінансується телеканал з обласного бюджету? І чи є у вас план монетизації ЗМІ на найближчий час, тобто чи планує «Перший Західний» виходити на самоокупність, аби не залежати від бюджетних грошей?

 

  • Згідно зі Статутом телеканалу, до Редакційної ради входять шестеро осіб – по троє від каналу і від обласної ради. До мого приходу їх було аж 10 і зібратися усім на обговорення нагальних справ було вкрай непросто. Я наполягала на тому, аби від обласної ради були представники, дотичні до ЗМІ, які знають специфіку нашої роботи, розуміються на внутрішніх процесах, здатні професійно оцінювати нашу роботу. Ці представники належать до різних фракцій, мають, можливо, різні політичні погляди, проте в дечому вони заодно: телебачення для них – давно не таємниця. І ні, вони не впливають на редакційну політику «Першого Західного». Ми надаємо рівні можливості для усіх представників влади чи громадськості, бо є комунальним каналом – це, вважаю, наша перевага. Чи ви знаєте багато самоокупних телеканалів? А перед усім регіональних? Так, наше фінансування залежить від бюджету, але на розвиток телеканалу ми заробляємо самі! Проте наміру стати комерційною структурою зовсім не маємо, адже ви самі свідомі того, що комерційний канал – це той, за яким все одно стоїть якийсь інвестор. Комерційному каналу ставлять завдання і він мусить їх відпрацьовувати, ми ж маємо змогу бути іншими, ми канал громади, майданчик для усіх, якщо хочете. Ми співпрацюємо з усіма фракціями, показуємо діяльність усіх депутатів без винятку, у нас немає священних корів!

  • Ви запросили у якості ведучих людей, віддалених від телебачення і загалом журналістики. Чому? І чи не важко з ними працювати, адже телебачення – це ж свої вимоги, це досвід, відмінний від їхньої діяльності?

 

  • Наші журналісти і ведучі – це наш скарб (усміхається). Ми створили абсолютно нові телевізійні проекти і у кожному конкретному випадку я вже бачила, яким має бути ведучий. Чому я запросила на телеканал Дмитра Посипанка, Галину Янко, Ярослава Жукровського? Чому ми так цінуємо своїх Ореста Григорчака, Софію Федину і Олега Радика? Чому у нас є Еріка, аж цілих два Юрки Королі, Тарас Ткач, Назар Бійчук і Орест Ткач? А ще – надзвичайні і улюблені глядачами – Іванна Савченко і Ярослав Антонійчук? Тому що, вважаю, саме вони тут – на місці! Кожен із них – спеціаліст у своїй сфері, а відтак, і в своїх програмах на нашому каналі – вони теж фахівці! Вони можуть на рівних говорити з експертами, вони володіють специфічними знаннями і вміннями, а також вони перфектно відрізняють пусті балачки і профанації від реальних справ!

 

  • Який основний месидж каналу «Перший Західний»? Що саме ви хочете сказати своєму глядачеві і чого очікуєте від нього?

 

  • Ми вважаємо свого глядача мудрим і виваженим, це найважливіше. Канал «Перший Західний» – це канал, який інформує, допомагає, вчить боротися і відстоювати свої законні права, заохочує до дискусії, надихає і розважає. Ми цінуємо довіру і прагнемо її виправдовувати. Ми не женемося за рейтингами, спровокованими недостовірною інформацією, балаганними шоу, дешевими провокаціями. Ні, це точно не наш формат! Ми стоїмо на позиції збалансованості у подачі інформації, у наповненні ефіру, у відповідності контенту звичним людським і журналістським цінностям. Це дуже прості речі, які проте, не завжди цінуються в наш час. Але ми не будемо занижувати планку. Навпаки, вірю, що ми зможемо рости і розвиватися, і глядач так само рухатиметься цим шляхом.

 

  • Чим здивуєте у новому телесезоні?

 

  • Ми і надалі збільшуємо обсяг власного контенту: тепер в ефірі програм нашого виробництва уже втричі більше, аніж у 2016 році: тоді було 3-4 години на добу, нині 9-11 (залежно від дня тижня). Також вважаю величезним досягненням наше просування на Схід України – нас можуть дивитися тепер і жителі Луганщини! Це непросте рішення, але стратегічно дуже важливе. Протидіяти російській пропаганді можна лише якісним українським продуктом, правдивою інформацією, чіткою проукраїнською позицією. Там, на іншому краї України, є дуже багато українців, які обмежені у доступі до українських ЗМІ, на жаль, така правда нашого життя. Ми робимо перші усвідомлені кроки до змін і закликаємо колег приєднуватися. А ще охоче поділюся великою радістю: ми зробили абсолютно новий проект для дітей! Довго готувалися, все обмірковували і от перша ластівка – минулої суботи був перший ефір «Шкільних батлів»! Стільки емоцій у нас не було вже давно! Діти просто неймовірні, і це ще раз підтвердило нашу думку про те, що такі речі просто необхідні! На телебаченні мізер реально розвиткового, інтелектуального дитячого контенту, програм, які б пропагували здоровий спосіб життя, спорт, які б залучали до занять корисними справами, натомість відволікаючи від віртуальних розваг, планшетів і просто мультфільмів. Ми покажемо вам, якими є насправді наші діти! Вони спритні, розумні, прудкі і винахідливі! Думаю, для багатьох батьків це також стане відкриттямJ А багатьох школярів змусить задуматисяJ Тому у новому телевізійному дивіться «Перший Західний»! Обіцяю, що буде пізнавально, відверто, корисно і просто цікаво!

Розмовляв Олександр Марусяк

Залишити відповідь