11 громад не виконали свої бюджети, – Львівська ОВА

Фото: Inform

Перше півріччя одинадцять місцевих громад Львівщини закінчили з невиконаним бюджетом. Про це в ефірі  «Першого Західного» розповів заступник директора департаменту фінансів  Львівської обласної військової адміністрації Іван Нос.

За його словами, основною причиною невиконання показників є те, що при плануванні  доходів вони не врахували, що ряд платників податків змінять місце реєстрації.

«Йдеться про обласні комунальні заклади, як наприклад, обласна клінічна лікарня, що  перереєструвалась з Великолюбінської  територіальної громади на місто Львів, оскільки основні послуги вони надають  у місті Львові», – пояснює управлінець.

Частина з громад тепер мають заборгованості з заробітної плати. Але Іван Нос наголошує, що частково борги виникли і через скорочення урядом освітньої субвенції. Зараз ці громади, за словами чиновника, розробили ряд заходів, які мають проблему дефіциту бюджету до кінця року вирішити.

З обласним бюджетом ситуація на Львівщині краща. Він виконаний на 114%. Основним складником обласного бюджету є податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). В територіальних громадах він займає 60% надходжень, а в обласному – 80%.

«Це за рахунок того, що бізнес призупинив свою роботу в умовах війни,а бюджетна сфера наростила видатки на оплату праці. Відповідно, збільшились надходження від ПДФО. Це видно в тих громадах, де розміщені військові частини,  адже військовим суттєво підвищили заробіток», – говорить Іван Нос.

Водночас через війну обласний бюджет має і втрати. Не дорахувались фінансисти плати за землю, оскільки новий Закон України № 2120-ІХ від 15 березня 2022 року дозволив їм за землю не платити. Втратили місцеві бюджети і від скасування акцизу на пальне. Іван Нос навіть підрахував, що це приблизно  600 млн гривень. Через це громади тепер мають відкоригувати свої показники.

«Ми вимагаємо, щоб вони посилили контрольно-економічну роботу, щоб не витрачати бюджетні кошти бездумно на речі, які не мають прикладного значення для їхньої діяльності. Крім того, ми попередили громади, що закінчиться війна, зменшаться надходження до ваших бюджетів ПДФО, скоригуйте будь ласка, свої видатки таким чином, щоб вони йшли на найнеобхідніші речі», – говорить фінансист.

оренда квартири Львів

Новини