11 гуртожитків для переселенців вже ремонтують, – Cтепан Куйбіда

Фото: ЛОДА

На Львівщині знайшли вже 14 об’єктів, які переобладнають під житло для внутрішньо переміщених осіб. Там зможе поселитись 1300-1500 людей. Зараз у 11-ти з них тривають ремонти.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів керівник департаменту економіки Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда.

«Я об’їхав всі об’єкти. Не на всіх темпи робіт були такі, як хотілося б, але є чіткий дедлайн для закінчення будівельно-монтажних робіт – 1,5 місяці. Він – єдиний абсолютно для всіх, без винятків. Ми говоримо, що це буде правильний комплекс робіт: підлога, стіни, вікна, двері, утеплення. Це будуть умови для нормального перебування», – розповідає посадовець.

Але додає, що пошуки тривають і в адміністрації вивчають можливості інших гуртожитків на території області. За два-три тижні, на його думку, перелік закладів для проживання внутрішньо переміщених збільшиться ще на 10.

«Тобто, треба вийти хоча би на цифру 3-5 тисяч резервних місць, щоби ми могли у разі настання часу Ікс приймати туди переселенців. І поселяти їх в адекватні умови. Бо я розумію, що проживання в школі чи садку, як тимчасове рішення – це добре, але коли вже лік йде на місяці, це щонайменше не по-людськи», – говорить Степан Куйбіда.

На капремонт гуртожитків для переселенців з обласного бюджету виділено 52 мільйони гривень. І, як запевняє чиновник, з наповненням обласного бюджету проблем наразі немає, а, навпаки, є перевиконання. В той же час роботи може загальмувати Держказначейство, яке має свої пріоритети у видатках.

«Ми погодили, що це перевиконання обласного бюджету треба реінвестувати у соціальну інфраструктуру для внутрішньо переміщених. Львівщину всі визнали таким гуманітарним центром. І цю функцію Львівщина мусить виконувати», – вважає Степан Куйбіда.

Загалом на території області є 163 об’єкти, які є придатні для довготривалого проживання переселенців. На їх облаштування потрібно 2 мільярди гривень. Однак, Степан Куйбіда визнає, що навряд чи вдасться знайти такі кошти і створити стільки місць для внутрішньо переміщених осіб.

оренда квартири Львів

Новини