Шевченка та інші вулиці. Які дороги таки ремонтуватимуть цього року у Львові

Фото ілюстративне: Inlviv.in.ua

З понеділка на вулиці Шевченка «Онур», на відтинку вул. Залізнична – вул. Ярослава Мудрого, відновила реконструкцію. Які саме роботи плануються, що з фінансуванням, які проблеми доводиться вирішувати – директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

Фото: ЛМР

Квазі-кільце і відновлення сполучення по вулиці

– Які роботи проводитимуться на вулицці Шевченка і скільки триватимуть?

Фактично, з понеділка роботи на Шевченка уже розпочалися. Ведуться вони в рамках третього етапу реконструкції дороги. Плануємо провести замощення трамвайних колій, закласти основи під велодоріжки, облаштувати тротуари та зробити інший благоустрій території. До кінця травня маємо з’єднати наше квазі-кільце з вулицею Єрошенка і забезпечити якісне сполучення по цій магістралі. Це має покращити сполучення з вул. Залізничної, і цей мікрорайон з’єднається з Варшавською – Чорновола. Саме зараз пірядник ТзОВ «Онур» займається мощенням міжколійного простору на ділянці від вул. Залізничної до вул. Ярошенка та вул. Юнаківа.

– А трамвайні колії вже усі повністю поміняні?

– Їх змінили ще минулого року – проклали нові трамвайні колії посередині вулиці. Практично, більшість робіт на цій ділянці вже проведено.

Зі зрозумілих причин ми не могли відновити роботи раніше. Спочатку зима, мороз і несприятливі погодні умови а потім, 24 лютого, в Україні розпочалася війна і було запроваджено обмеження на фінансування таких робіт. Через введення воєнного стану в Україні усі підрядники призупинили виконання будівельних робіт, реконструкцій чи капремонтів на вулицях Львова.

Фото: Еспресо

Підрядник виконує роботи авансом

А звідки ви тоді взяли кошти на фінансування робіт, які зараз розпочали?

– Зараз вже потрошки законодавчо ці обмеження знімаються. Та й, по факту, наш підрядник, розуміючи ситуацію, виконує роботи авансом.

Самі ж кошти були передбачені в міському бюджеті раніше, ще до війни. Ми додатково виділили 23 мільйони гривень на ремонт вул. Шевченка, на оцей, власне, відрізок від Залізничної до Ярослава Мудрого. Також надали 21 млн грн на роботи на вул. Пилипа Орлика. І якраз минулого тижня відбулися певні зміни в законодавстві держави, які потрошки відкривають механізм фінансування, але, тим не менше, він є досить складний.

Тому ми, маючи звернення Державної служби з надзвичайних ситуацій по вулиці Шевченка, в якій вказувалося, що ця магістраль є дуже важливою для міста; а також від 1-го Територіального медичного об’єднання по вул. Пилипа Орлика, що ця вулиця, по суті, є ключовою для забезпечення роботи карет швидкої допомоги – вирішили проконтактувати з підрядником. А той авансом взявся виконувати роботи наразі на Шевченка. Зараз ми опрацьовуємо механізм фінансування і, я думаю, що в подальшому, ці роботи будуть оплачені.

Паливо – клопіт підрядника

– Болюче нині питання для усіх – якою у вас є ситуація з паливом, як даєте собі раду?

– Усе це клопіт підрядника. Звичайно, ми розуміємо, що умови зараз є надзвичайно складні, як і в частині ціни палива, так і в частині його дефіциту. «Онур» потроху нарощує свої можливості і ми шукаємо, стараємося також, якимось чином допомогти. Що стосується конкретно робіт на вулиці Шевченка, то «Онур» своїми силами забезпечує усю необхідну техніку і всіх працівників для того, щоб якісно провести усі роботи.

– Ну, техніку «Онур» в достатку мав і до війни, а от звідки він зараз бере прцівників? Напевне, чимало чоловіків були мобілізовані?

– Щодо людей для виконання робіт, то частково, це є наші мешканці, частково залучені підрядником. Скажімо так, мішаний варіант. А, загалом, так є мобілізовані. Є кадровий дефіцит усюди, тому й ми спочатку розпочинаємо з вул. Шевченка, а вже потім робитимемо на Пилипа Орлика, а не на двох об’єктах відразу. Це, звісно ж, пришвидшило б термін виконання робіт, але для підприємства є обмежені можливості.

Наступна – вулиця Орлика

– А що плануєте робити на вул. Орлика?

– Роботи проводитимуть на ділянці від вул. Мазепи і туди, далі, в сторону дитячої лікарні. На сьогодні, вона є не проїздною і наше завдання – забезпечити, в першу чергу, транспортне і пішохідне сполучення.

Чому акцентуємо на цих вулицях? Це є дві ключеві вулиці, тому й важливо відкрити рух саме на них. Адже там зараз сполучення немає, попри те, що вони є ключовими артеріями, які в цей важкий час, є необхідними, даватимуть змогу добиратися швидко і безперешкодно до медичних закладів.

Фото: ЛМР

Чи вдаться надолужити роботи

– Якби не почалася війна, чи багато ви планували вулиць відремонтувати або реконструювати у цьому році? Чи буде змога надолужити втрачене?

– Планувалося на цей рік зробити чимало. Зокрема, це дороги, які мали бути зроблені і за кошти міського бюджету, і, до прикладу, такі як Грінченка, Мазепи, коштом Європейського інвестиційного банку. Але розпочалася війна.

Щодо надолуження… Багато факторів впливає на ситуацію: це і обмеження фінансування, і події на фронті, і наявність чи відсутність, взагалі, коштів в бюджеті, як таких. Є ряд видатків, на які гроші скеровуються першочергово. Тому щойно ми будемо мати фінансові і правові можливості для виконання робіт, звісно ж, тоді візьмемося надолужувати.

Розмовляла Наталка Сохан

 

оренда квартири Львів

Новини