Субсидії, пенсії для цивільних та військових – У Пенсійному фонді розповіли про зміни з жовтня

Фото ілюстративне: УНІАН

З 1 жовтня змінився механізм виплат субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг. З зростанням мінімальної зарплати відбулася індексація пенсій, а також зросли мінімальні розміри військових пенсій за інвалідністю. Хто тепер призначатиме субсидії та куди подавати заяви, кому і на скільки піднімуть пенсію, та якою вона буде для інвалідів війни – заступниця начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова.

Фото: ГУ Пенсійного фонду у Львівській області, Фейсбук

За субсидіями – в Пенсійний фонд

– Чому і як змінився механізм нарахування і виплати субсидій?

– 16 вересня Уряд ухвалив постанову «Про надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України». Зміни у механізмі субсидіювання розпочалися з 1 жовтня і працюватиме він (механізм) за екстериторіальним принципом. Причиною цього стала передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг до Пенсійного фонду України.

Громадянам, які потребують цих виплат, усі нарахування здійснюватиме ПФУ.

– У чому суть змін отримання соцвиплат і куди тепер потрібно буде подавати заяви для отримання субсидій та хто їх призначатиме?

– Зацікавлені в отриманні пільг громадяни усі заяви і необхідні документи з жовтня до 1 грудня 2022 можуть як і раніше подавати до будь-якого структурного підрозділу з питань соцзахисту населення, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військової адміністрації та ЦНАП, які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження уповноваженому органу. З 1 грудня для оформлення житлових субсидій українцям потрібно звертатися вже до сервісних центрів терорганів Пенсійного фонду (ПФУ), незалежно від місця проживання громадян.

Безпосередньо сам порядок звернення за призначенням субсидій та механізм призначення житлових пільг не зазнає жодних змін. Всі дані, необхідні для оформлення виплат, і надалі подаватимуться також і в електронному варіанті. Для осіб, які вже отримують субсидії та пільги, жодних змін механізму не відбудеться. Перерахунок субсидій із 1 жовтня проведуть автоматично, не потрібно доносити ніяких документів. Виплати продовжать тим способом, яким вони надходили до змін: на карткові рахунки чи через «Укрпошту». Таке рішення ухвалили, щоб виплачувати пільги громадянам, які були вимушені покинути свої домівки через повномасштабну війну.

Фото: Дзеркало тижня

Громадяни, які виїхали за кордон через війну, зможуть отримувати субсидії на своє житло в Україні у період воєнного стану та двох місяців після його припинення або скасування.

Також з жовтня субсидії нараховуватимуть безробітним, без урахування доходу. Для тих, хто втратив централізоване опалення, збільшать норму споживання електроенергії. При цьому при розрахунку субсидії не враховуватимуть:

– допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам;

– компенсацію для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».

У кого зросли мінімальні пенсії

У зв’язку з підвищенням зарплати, зріс мінімальний розмір пенсій. Кому і на скільки підняли?

– З 1 жовтня мінімальна зарплата в Україні зросте на 200 грн і становитиме 6 700 грн. У погодинному розмірі – це 40,46 грн. Внаслідок цього зростуть і інші виплати.

Цього місяця перегляд пенсій торкнеться відразу трьох категорій громадян. До першої категорії належать непрацюючі громадяни, які досягли віку 65 років та які мають страховий стаж (для чоловіків – не менше 35 років, для жінок – не менше 30 років). З 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за віком у таких пенсіонерів становитиме 2 680 грн (6 700 – 40 %). Також на підвищення виплат з 1 жовтня може розраховувати інша категорія пенсіонерів (друга), яким виповнилося від 70 до 75 років. Їм буде встановлено щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 300 грн, однак також лише за наявності мінімально необхідної кількості років страхового стажу. Але якщо немає необхідного стажу: пенсіонерам віком від 70 до 80 років встановлять мінімальну виплату у розмірі – 2500 грн; пенсіонерам віком від 80 років – 2600 грн.

Також українські пенсіонери можуть розраховувати на грошову допомогу (третя категорія). Передбачені надбавки до пенсій громадянам, які є жертвами нацистських переслідувань. Пенсіонери отримають від 300 до 1 013 грн у жовтні. Сума доплати до пенсії залежатиме від статусу українця.

Хочу нагадати і про можливість поновлення пенсійних виплат після втрати документів та смерті годувальника. Найближчий родич може переоформити документи та отримувати виплату замість загиблого.

Фото: Kiev.informator.ua

Пенсії військовим, які отримали інвалідність

– На скільки з 1 жовтня зростуть пенсії за інвалідністю військовим?

– Зокрема, мінімальні виплати для людей з інвалідністю внаслідок війни залежно від групи та звання становитимуть від 4 396 грн до 6 532 грн.Щодо інших категорій військовослужбовців (таких, що отримали інвалідність без участі у бойових діях), то для них пенсія за інвалідністю також залежить від групи інвалідності та звання, і становитиме 5 986,50 грн замість 4 186 грн. Також до мінімальної пенсії за інвалідністю додадуть надбавки та доплати, які передбачає чинне законодавство.

Фото: Закон і бізнес

Таким чином громадяни з інвалідністю, отриманою під час війни, можуть розраховувати на:

650% від прожиткового мінімуму, якщо вони мають інвалідність І групи (13 175 грн);

525% від прожиткового мінімуму для інвалідів ІІ групи (10 641,75 грн);

360% прожиткового мінімуму для інвалідів ІІІ групи (7 297 грн).

Тож виплати військовослужбовців, які отримали інвалідність у результаті бойових дій, суттєво зростуть.

Виплати військовослужбовцям є актуальною темою, адже тисячі українських чоловіків і жінок постраждали від військової агресії з боку РФ. Такі люди не повинні залишатися сам на сам зі своїми проблемами.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини