67% переселенців говорять з місцевими українською. Дані соціологічного дослідження

Фото: censor.net

25% опитаних мешканців Львівщини вважають проблему мовного непорозуміння з переселенцями значною.  42% – незначною і  31% – не бачать у цьому жодної проблеми. Такі дані соціолог Олексій Антипович і керівник Соціологічної групи «Рейтинг», яка проводила дослідження, вважає доволі позитивними.

Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

«Це нормальне ставлення з огляду на те, що війна з Росією йде 8 років. З огляду також на те, що регіон був україномовним і ним залишився: і під час Радянського Союзу, і під час незалежної України. Сприйняття російської мови на Заході є критичним і це нормально. Інша справа, що ця чверть – це небагато. Я вважаю, це добре. А люди, які спілкують російською, декларують свою готовність переходити на українську мову. Тобто, питання не про знання, питання про бажання спілкуватись», – вважає Олексій Антипович.

Зі свого боку, 46% переселенців не бачать проблеми мовного непорозуміння з місцевими жителями. 41% вбачають у цьому незначну проблему, 12% – значну.  При цьому 67% опитаних внутрішньо переміщених осіб намагаються з місцевими спілкуватися виключно українською мовою. Серед російськомовних таких – 57%, серед двомовних – 64%.

61% переселенців також вважають, що не існує напруження у відносинах між переселенцями і місцевими жителями, 36% – іншої думки. Серед місцевих жителів про певне напруження говорять 52%, про його відсутність – 42%.  

Більшість внутрішньо переміщених визнають, що міста, в котрих вони зараз знаходяться, є комфортними для проживання. Лише 14% опитаних біженців зазначили, що їм бракує продуктів харчування або одягу, 21% скаржаться на нестачу побутових товарів, 24% – на нестачу медикаментів.

19%  переселенців вже знайшли роботу, а 54% – такого наміру не мають. На думку соціолога, це пов’язано з тим, що більшість переміщених осіб – це жінки з дітьми, відтак, у них немає можливості і часу працювати.

У результатах дослідження Олексій Антипович виокремив кілька важливих моментів.  

«Вражає те, що людина, яка переїхала, хоче адаптовуватись, шукати нові знайомства, наскільки переселенець хоче влаштуватись на роботу. Тобто, люди хочуть асимілюватись, хоча я б не хотів вживати цей термін, але цей процес іде. І в перспективі це буде неймовірний успіх для нашої держави, що, зокрема, мешканці Львівщини бачать інших людей. А нагадаю, що за дослідженнями, понад 60% переселенців – це люди зі Сходу», – говорить соціолог.

Дві третини опитаних переселенців Львівщини є жителями східних областей України, 19% – прибули з центральних регіонів, 18% – з південних.

Аудиторія: постійні мешканці та тимчасові переселенці від 18 років і старші у містах Львів, Дрогобич, Самбір, Стрий, Червоноград. Вибірка серед постійних мешканців репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів – мешканці міст. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження:  не більше 2,8% – опитування містян,  не більше 3,5% – опитування переселенців. Терміни проведення: 13-23 травня 2022 р.

оренда квартири Львів

Новини