800 внутрішньо переміщених осіб шукають роботу на Львівщині, – Степан Куйбіда

Фото: zarobitok.info

Ринок праці Львівщини почав оговтуватись від воєнного стану.  За час війни в області працевлаштували вже 3 тисячі працівників. Активність спостерігається і з боку внутрішньо переміщених осіб. Понад 800 з них вже стали на облік в центри зайнятості. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів директор департаменту економіки Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда.

«Льодовик зрушився, люди акліматизувались, зрозуміли, що треба далі рухатись. І вже поволі почали звертатись до центрів зайнятості. Є багато випадків, коли навіть не користаються послугами центрів зайнятості, а завдяки керівникам територіальних громад скеровуються на вже діючі підприємства», – зазначив посадовець.

За його словами, все більше робочих місць з’являється завдяки релокованому бізнесу. На сьогодні на Львівщину переїхало 71 підприємство. 30 з них вже запустили свої виробничі потужності. Ще 50 підприємств чекають на релокацію в Львівську область.

Степан Куйбіда підрахував, що завдяки переїзду бізнесу, на Львівщині вже розміщено 50% ринку України виробництва ваг, 75% ринку виробництва матраців, 60% виробництв обладнання для АЗС. За тиждень також має переїхати один із трьох українських виробників вітряків.

Ринок праці, на думку посадовця, готовий реагувати на такий збільшений запит.

«У Львівщини є конкурентна перевага. Наш ринок праці був доволі диверсифікований. Ми мали 2-3 роки тому проблему, коли серед безробітних було найбільше людей, які мали вищу освіту. Але вони зрозуміли, що треба вчитись чогось нового і отут професійно-технічна освіта себе знайшла», –  вважає Степан Куйбіда.

Однак, користі від релокації бізнесу і росту ринку праці бюджет області поки не відчуває, бо є проблеми з перереєстрацією підприємств. За його словами, реєстри є, вони працюють, але комунікують на рівні «державний орган-державний орган». Степан Куйбіда сподівається, що в кінцевому  рахунку релоковані підприємства все-таки перереєструються в Львівській області.  В обласній військовій адміністрації навіть розробили програму підтримки: якщо підприємство перереєструється тут, то отримає 100 тисяч гривень.

оренда квартири Львів

Новини