Антибіотики лише за рецептом. Як з 1 серпня отримати необхідні ліки

Фото ілюстративне: Суспільне Запоріжжя

З 1 серпня в Україні продаж антибіотиків відбуватиметься лише за рецептом. З цього періоду також розпочинається перший етап у впровадженні електронного рецепта для всіх рецептурних препаратів у країні. Як це відбуватиметься, скільки часу і в яких випадках ще будуть використовувати паперові рецепти, чи заборона на продаж стосуватиметься усіх препаратів цього ряду – заступниця завідувачки аптеки №1 комунального підприємства Львівської облради Галина Сосновська.

Фото: Галина Сосновська, Фейсбук

Нарівні паперові та електронні рецепти

– Чи можна буде після 1 серпня придбати в аптеці антибіотики без рецепта?

– Ні, відпуск припиняється 31 липня, а з 1 серпня це вже буде неможливим, препарати цієї групи відпускатимуться лише за рецептом лікаряелектронним чи традиційним, паперовим. Окрім того, з початку серпня розпочинається перехідний період з паперового рецепта на – електронний. Він триватиме до кінця цього року, за цей час медичні заклади та аптеки мають підготуватись до повноцінного переходу на видавання рецептурних ліків лише за е-рецептом. Упродовж перехідного періоду нарівні використовуватимуться як паперові форми №1 (Ф1), так і електронні рецепти оформлені лікарем.

Стосовно переліку медпрепаратів, то виписуватимуться за рецептом лікарями антибіотики, точніше, антибактеріальні лікарські засоби, лише ті, що передбачені кодом АТХ класифікації (анатомо-терапевтичної-хімічної міжнародної системи класифікації лікарських засобів) визначеної ВООЗ. Туди входять антибактеріальні засоби – антибіотики, сульфаніламідні та комбіновані препарати (йдеться про таблетки та ін’єкційні форми).

Потрібно бути в електронній системі ЕСОЗ

– Як саме відбуватиметься оформлення такого електронного рецепта?

Якщо медзаклад зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я ЕСОЗ (Електронна система охорони здоров’я) тоді жодних проблем немає. Людина приходить до свого сімейного лікаря або до іншого, доступного на даний час медика, і той (незалежно від того укладений у нього з цим пацієнтом договір чи ні) оформляє йому у цій системі рецепт. Важливо, щоб пацієнт також був внесений в ЕСОЗ (це можна зробити, якщо зареєструватись на прийом до лікаря, або ж укласти декларацію з сімейним лікарем). З оформленим рецептом людина приходить в аптеку і та відпускає йому ліки.

Фото: Eufordigital.eu

Це – в ідеалі. Якщо ж аптека не має можливості відпуску ліків за е-рецептом або медична установа, до якої звернувся пацієнт не підключена до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт і за ним в аптеці можна буде отримати ліки. При цьому фармацевт на рецепті має зробити відмітку: що саме відпустив, який обсяг і поставити підпис. Така ж відмітка ставиться і в електронному рецепті.

Так буде упродовж перехідного періоду. Лікар виписує стільки препарату, скільки необхідно тільки на курс лікування і ліків в аптеці відпускатиметься не більше ніж написано у рецепті. Якщо ж людина з якоїсь причини не може купити усю упаковку, то їй продають лише частину (якщо це дозволяє препарат: кілька блістерів, ампул) і роблять відповідну відмітку.

Чому важливо контролювати використання антибіотиків

До початку війни МОЗ планувало, що вже з квітня 2022 року всі антибіотики видаватимуть лише за е-рецептом, а з 2023 року таким чином мали продавати й інші ліки. Війна зупинила цей процес. Чому усе таки до нього повернулися?

Фото: 4studio.com.ua

– Антибіотики – це ліки, що мають вбивати бактерії, які є збудниками тієї чи іншої хвороби. Однак люди, які не розуміють різниці між препаратами та їх дією, часто намагаються лікувати антибіотиками безліч хвороб – від нежитю до вірусних гепатитів.Тільки от на віруси антибіотики не діють узагалі. Неправильне використання антибіотиків може викликати антибіотикорезистентність –  тобто в людей, які зловживають ліками, серед бактерій виникають штами (різновиди) нечутливі до антибіотиків. Іноді це означає, що на них не діють жодні з відомих антибіотиків.

Проблема неправильного застосування антибіотиків набрала особливих масштабів під час пандемії коронавірусу. Так, за даними МОЗ у 2020 році їх споживання зросло у 3,5 рази порівняно з аналогічним періодом 2019-го. Оскільки ситуація набрала серйозних масштабів, виникла необхідність взяти під медичний контроль використання антибіотиків.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини