Архітектура відбудови українських міст має бути естетичною, а не бункерною – Марко Савицький

Фото: zaborona

Українські архітектори дискутують про те, яку архітектуру обрати після війни: бункерну чи цивілізаційну. Експерт Марко Савицький виступає за другий варіант. Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

«Бункерна архітектура – це бетонні кам’яниці, на випадок, якщо знову буде напад. А цивілізаційна – це про гідність, про естетику, про те, що ми маємо жити гідно в сучасному світі, а захистом має займатись оборона. Я прихильник цього варіанту. Тобто, ми повинні передбачити якісь речі, які забезпечать нам безпеку, але не заганяючи себе в бункер», –сказав він. Навіть архітектура міст на кордоні з Росією повинна бути пов’язана з гідністю, переконаний він.

Архітектор з обережністю ставиться до ідеї будувати в нових українських будинках кімнату безпеки, беручи за зразок ізраїльський досвід.

«Є ізраїльський варіант, коли ми робимо бетонні кімнати сховку. Але є і швейцарський, де кожен будинок, навіть найменший, має мати бомбосховище. Є також комунальне, за утримання якого, ти платиш. При цьому будинки ти можеш будувати, які хочеш», – зазначає Марко Савицький.

Він вважає, що кімнати сховку, які запропонували будувати у Львівській міськраді,  дуже здорожчують будівництво і не рятують від крилатих ракет. Для Львова, на його думку, краще будувати бомбосховища, оскільки ракети до Львова летять 20 хвилин і в мешканців є час спуститись в бомбосховище. В той же час для Харкова, де приліт ракети відбувається за декілька хвилин, такі варіанти не підходять. Тобто, ізраїльський приклад він пропонує запроваджувати вибірково для українських міст.

Марко Савицький також впевнений, що архітектура післявоєнної відбудови міст все-таки  буде естетичною, оскільки війна виробила в українців гідність і прагнення свободи, що, в свою чергу, не дасть нам «набудувати павутину однакових і невиразних будинків». 

оренда квартири Львів

Новини