«Бавовни» буде багато: Притула за зібрані українцями гроші купив супутник

Кримський міст. Фото зроблено супутником ICEYE

За 600 мільйонів гривень, зібраних українцями, фонд Сергія Притули купив супутник і доступ до бази даних супутникових знімків для української армії.

Про це він повідомив на своїй Фейсбук-сторінці.

«Українці, ви – космос. Ми купили супутник.

Це не просто один супутник. Він дає нам доступ до бази даних супутникових знімків сузір’я ICEYE і цей доступ викупили більш ніж на рік вперед.

Відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. «Бавовни» буде багато».

Угода реалізована за кошти українського народу, які вдалося зібрати в рамках загальнонаціонального проєкту «Народний Байрактар» 22-24 червня 2022 року фонду Притули спільно з блогером Ігорем Лаченковим.

В Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ пояснили, що ICEYE це не просто компанія, яка розпоряджається групою супутників, що роблять зйомку високої якості. Супутники ICEYE проводять зйомку за допомогою синтезованої радіолокаційної апертури (SAR), яка дозволяє в будь-який час доби і за будь-яких погодних умов сканувати об’єкти.

Системи SAR завдяки автоматичному розпізнаванню об’єктів із застосуванням розподіленого радіолокаційного зображення та цифрової обробки сигналів здатні бачити… через перешкоди.

«Тобто, грубо кажучи, не те щоб щільна хмарність, а навіть стіни будівель для цієї системи не перешкода.»

Нагадаємо, компанія «Baykar» надала три безпілотники Bayraktar TB-2 безкоштовно. Таким чином волонтери отримали можливість спрямувати 600 млн гривень на купівлю супутника.

оренда квартири Львів

Новини