Більшість шкіл зможе розпочати очне навчання 1 вересня, – депутатка облради Іванна Герус

Фото: education.24tv

На Львівщину приїжджає все менше переселенців. Але в Центрі допомоги внутрішньо переміщеним особам на «Арені Львів» клопоти все одно є. Тепер їхні волонтери перепоселяють тих внутрішньо переміщених, яких виселяють зі шкіл, щоб розпочати навчання.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла депутатка Львівської обласної ради і координатора Центру допомоги внутрішньо переміщеним особам на «Арені Львів» Іванна Герус.

За її словами, зараз у них мешкає 160 внутрішньо переміщених осіб. Половина з них – це сім’ї з дітьми.

«Зараз на «Арені» працює прихисток майже на 200 осіб. Там не завжди є та кількість, бо одні  приїжджають – інші їдуть.  Але тепер до нас звертаються ті, яких виселяють зі шкіл, де хочуть почати навчальний рік з 1 вересня. Ми їх поселяємо в інші школи. Це такий броунівський рух, який ми намагаємось налаштувати, зі всіма переговорити, щоб даремно людей не перекидали з одного місця в інше», – говорить волонтерка.

Ще одна проблема волонтерської організації полягає в тому, що з підприємством «Арена Львів» змінились відносини. Воно починає працювати, здавати в оренду приміщення. Центр допомоги переселенцям трохи передислоковується, але в межах закладу.

Сама Іванна Герус водночас є головою комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради. Відтак, також зацікавлена в тому, щоб з 1 вересня у школах розпочали очне навчання. Поки що, за її словами, намагаються шукати компроміс.

«Ми різні варіанти обговорювали. Можна, наприклад, в одну школу переселити людей, а в іншій відновити навчання. Ми першочергово концентруємось на 1-5 класи. Тому що це ті, яким точно треба очне навчання. І тому можна з декількох шкіл забрати 1-5 класи і розмістити їх фізично в одному приміщенні», – говорить Іванна Герус.

Але багато буде залежати і від сховищ, які є в приміщеннях шкіл, і чи буде змога учнів звозити до вибраних шкіл, оскільки багато автобусів «Школярик» забрали на потреби ЗСУ. За її словами, фактично, забрали всі ті нові автобуси, які купили за останні 2 роки. Якщо в певній громаді не буде змоги привезти учнів, то сенсу у відновленні навчання в таких закладах не буде.

Депутати Львівської облради також будуть пропонувати освітянам перейти на навчання в дві зміни, щоб в школах одночасно перебувало якнайменше учнів.  Якщо укриття буде не достатнє і для 1 зміни школярів, то «в таких закладах на навчання будуть виводити лише певну частину класів», додає Іванна Герус.

Також багато буде залежати від воєнної ситуації: якщо все буде, як зараз, то більшість шкіл, на думку депутатки, все-таки розпочнуть навчання з 1 вересня.

оренда квартири Львів

Новини