Будівництво нових підприємств відклали через війну, – голова Розвадівської громади

Фото: zaxid.net

В Розвадівській територіальній громаді поменшало внутрішньо переселених осіб. Якщо раніше їх було до 1000 людей, то нині зареєстровано лише 709.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів голова громади Роман Сидор.

За його словами, деякі переселенці вирішили повертатися додому. Здебільшого, це ті, що проживали на Київщині. Відтак, в громади з’явилась можливість знову відкрити дитячі садки. В школах Розвадівської ОТГ наразі відновлювати навчання не планують.

Роман Сидор розповів, що громада також підтримала своїх мобілізованих односельців. «Ми тим, хто йде служити, давали по 3 тисячі гривень, якщо людина підписує контракт і їде в зону бойових дій – то вже 10 тисяч гривень», – каже управлінець. За його словами, в громаді мобілізували 70 осіб.

Але в той же час голова Розвадівської громади скаржиться на економічний застій в місцевому самоврядуванні.  Зокрема, їхній бюджет втратив через скасування акцизів на пальне, алкоголю.

Також бізнес відновив свою роботу лише на 30%. Зокрема, не працюють будівельні фірми, розміщені на території громади. Фермери намагаються проводити посівну, але мають великий клопіт з пальним. Крім того, держава не дозволяє громаді користуватись їхніми грошима.

«Ми всі чуємо: «Піднімайте економіку!». Але, крім зарплати, Держказначейство нічого не дозволяє проплачувати. І ніби гроші є на рахунку, але щось робити ми не можемо», – розповів Роман Сидор.  

При цьому до війни у громади було багато планів. Зокрема, будівництво заводів з виробництва газобетонних блоків та виготовлення сухих будівельних сумішей, вітряної електростанції. Але  через війну ці проєкти поки відклали.

оренда квартири Львів

Новини