Червоноград ще не готовий стати Кристонополем, – заступниця голова громади

Фото: krystynopol.info

В Червонограді поки не дійшли згоди щодо перейменування міста. Думки мешканців розділились. Частина хоче повернути стару назву Кристинопіль, а частина виступає проти.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла заступниця голови Червоноградської ТГ Надія Земницька.

«Тут питання спірне тому, що це теж не українська назва, а польська. Тому думки мешканців діляться навпіл», – пояснює керівниця громади. Але щодо назв вулиць, названих на честь російських діячів, то їх найближчим часом перейменують. Керівництво громади навіть звернулось до мешканців з проханням запропонувати нові назви вулиць: Поповича, Пушкіна, 9-го травня, Гагаріна, Кузьми Пелехатого, Островського.

«Зазвичай пропонують новітніх героїв, які були учасниками АТО, учасниками вже сучасної війни. Також повертаємось до історичних назв. В нас є вулиця Пушкіна, в якій знаходиться Музеї історії релігії – колишній палац Потоцьких. Тому говорили про перейменування на вулицю Потоцького», – розповідає Надія Земницька.

У попри це, в Червоноградській громаді зайняті поселенням внутрішньо переміщених осіб. У них вже зареєструвались 9772 людей. З них 800 проживає в садках, гуртожитках, решта – в приватному секторі. Останнім надають гуманітарну допомогу.

«В нас діє гуманітарний штаб громади, де кожен, хто зареєструвався в ЦНАПі, може отримати одноразовий пакунок: продуктовий набір і засоби гігієни. Тих, хто живе в садочках і школах, ми забезпечуємо гарячим харчуванням», – розповіла керівниця. При чому, коштами громади оплачуються лише комунальні послуги закладів і зарплата кухарів. З рештою допомагають волонтери.

В громаді також розробили свою схему роботи садочків та шкіл: якщо два дошкільних заклади поруч, то один працює для місцевих жителів, а в іншому проживають переселенці.

Однак, в Червоноградській громаді інколи виникають і непорозуміння з внутрішньо переміщеними особами. За словами Надії Земницької, якщо під час першої хвилі переселення, здебільшого, приїжджали люди з Харкова, Києва і до всього ставились з розумінням, то під час другої – люди, які приїжджали, переважно, з Донецька, мали більше претензій до організації проживання.

Попри це, вона припускає, що третина переселенців може в них залишитись назавжди. Частина з них вже знайшли роботу, переважно, в секторі обслуговування. Але були і такі, які хотіли йти на шахту працювати.

За словами заступниці голови громади, бізнес в громаді вже працює як звично. Є також 5 релокованих підприємств, про які в Червонограді поки не хочуть розповідати. Не переставали працювати і шахти, оскільки є стратегічними об’єктами. Але щодо вчасності виплати зарплат шахтарям, то Надія Земницька розповіла, що не знає про цю ситуацію. Але частково і через ДП «Львіввугілля» громада недоотримала податки до свого бюджету. За словами керівниці, нині він виконується на 95%. Найбільше недоотримали з податку на доходи фізичних осіб – приблизно 10 мільйонів гривень.

оренда квартири Львів

Новини