Членство України в ЄС може зависнути, як турецьке, якщо не відповідатимемо їхнім стандартам – дипломат

Фото:qirim.news

Україна або прийме європейські цінності пакетом, або буде чекати членства в ЄС так довго, як Туреччина. Так вважає дипломат, консул України у Гданську (2016-2021) Лев Захарчишин. Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

Колишній консул наголосив на приклад Польщі, яка зараз має певні проблеми і політичні дискусії в Євросоюзі через неприйняття певних вимог ЄС.  На думку Лева Захарчишина, Україна повинна з цього робити висновки, бо її теж це може торкнутись.

«Суть тієї дискусії полягає в тому, що є певна неготовність  прийняття всіх принципів ЄС в цілості як пакету,  а не лише тих, які корисні.  Україна повинна розуміти одну річ: кандидатство – це ще не членство, це великий аванс, викликаний війною. І перед Україною стоїть важке завдання відповідати базовим критеріям Євросоюзу, перш за все, в питаннях боротьби з корупцією, свободи слова та демократії. І ці питання ЄС ніколи не відпустить.  І якщо ми цього домашнього завдання не виконаємо, то наше членство може так само зависнути, як турецьке», –  переконаний Лев Захарчишин.

Туреччина, нагадаємо, є кандидатом в члени ЄС з 1999 року.

Дипломат також зазначив, що попри те, що Польща є одним із найбільш активних партнерів України в питанні євроінтеграції, працювати треба зі всіма країнами Євросоюзу.

«Треба розуміти, що не Польща приймала рішення про наше кандидатство. Його приймали провідні європейські країни і без їхнього рішення питання б не існувало. Тому ми вдячні полякам за все, що вони роблять, але ми повинні працювати з усім Євросоюзом», – наголошує Лев Захарчишин.

оренда квартири Львів

Новини