Медичне використання коноплі. Чому її можуть дозволити саме зараз – роз’яснення керівника Держлікслужби Львівщини

Фото ілюстративнне: МОЗ

Уряд підтримав законопроєкт, який регулюватиме обіг коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. МОЗ очікує, що Верховна Рада підтримає його ухвалення, аби полегшити перебіг понад 50 патологічних станів. Чому реалізація цього документу є важливим саме зараз, чи не буде небезпечною для суспільства його впровадження, які плюси та мінуси використання коноплі в медичних цілях – начальник Державної служби з лікарських засобів та котролю за наркотиками у Львівській області Ігор Стасюк.

Ігор Стасюк. Скрін з відео: Андрій Гардашніков, Ютуб

Препарати коноплі менш токсичні, ніж штучно синтезовані

– Чому у 21 столітті, в час винайдення численних хімічних, штучно синтезованих фармацевтичних препаратів, виникла потреба застосовувати коноплю?

– Колись коноплі були однією з найбільш вирощуваних рослин і з давніх-давен її застосовували в Україні для виготовлення мотузок, тканини, а з насіння – олії, яка крім високих смакових якостей є багатою на легкозасвоювані жирні кислоти. Здавна відомі людям і лікувальні властивості цієї рослини. Її застосовували при розладах шлунку, кашлі, діареї, нервових порушеннях. Вона містить в собі дуже багато (понад сотню) корисних складових та основна діюча речовина це – тетрагідроканабінол, яка має наркотичну дію. Її медичне застосування в Україні тривалий час заборонялося. Через наркотичну складову, саму коноплю і препарати з неї – марихуану, гашиш – Міжнародна конвенція ООН внесла до списку наркотиків.

Однак, згодом, цю рослину у сучасному світі поступово реабілітовували. Кампанія була тривала й суперечлива. Нині питання лікування медичним канабісом врегульовано в низці цивілізованих країн. Скажімо, його продають в аптеках кількох штатів США, у Канаді, Великобританії, Нідерландах, Німеччині. У Польщі з 2017 року дозволено застосовувати медичний канабіс для лікування пацієнтів із тяжкими станами.

І зараз стоїть питання про те, щоб чинним законодавством врегулювати застосування похідних речовин, які можна отримати з рослини роду канабіс в охороні здоров’я України. Вже досліджено, що вона є дуже цінним і, хоча й не основним, та суттєвим допоміжним фактором при лікуванні таких хворіб як альцгеймера, паркінсона, епілепсії, для зняття симптомів та інтоксикацій при проведенні застосування хіміо та ренгенотерапії. Препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР (посттравматичних стресових розладів) та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів глаукоми та псоріазу. Важливим завданням цих ліків є і полегшення страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ.

Як вже перевірено у різних державах світу, медичні засоби з канабісу зменшують симптоми прояву цих хворіб, однак дискусії ще тривають. Що більше досліджують та вивчають цю речовину і її дію на людський організм, то більше цікавих властивостей виявляють. І, оскільки препарати коноплі мають природнє походження – вони менш токсичні для людського організму ніж штучно синтезовані препарати. Саме тому нині відновлюється застосування давнього ліку, відомого людству ще з третього тисячоліття до нашої ери.

Закономірно, що й ми, також, стали на цей шлях і пробуємо використовувати цю речовину в лікуванні пацієнтів.

Фото: TeriVirbickis, Depositphotos

Чому до застосування канабісу повернулися під час війни?

– Чому так довго в Україні не відновлювали практику використання препаратів канабісу і чому саме зараз це стало особливо важливим?

– Ця речовина внесена в таблицю психотропних засобів, обіг яких взагалі заборонений на території нашої держави. Тому усілякі наукові дослідження, медичні дослідження та, зрештою, використання цієї рослини в лікуванні – були заборонені.

Та коли в цілому світі усе більше і більше застосовують препарати канабісу в медичних цілях, ведуть відповідні дослідження і переконуються в їх (препаратів) дієвості, логічно, що й ми їх використовуватимемо усе більше. І якщо зараз у нас приймуть цей законопроєкт – буде ще більше можливості ширше досліджувати, вивчати і використовувати канабіс з користю для людей.

Кабінет міністрів рекомендував його до передачі в парламент Верховної Ради на розгляд. Він пройшов комітет охорони здоров’я Верховної Ради і стоїть на черзі розгляду депутатами. Поки що він ще не прийнятий, але думаю – процес піде, тому що зараз йде війна, внаслідок бойових дій, багато цивільних і військових – наших захисників зазнають поранень, а похідні речовини канабіс є активними для зменшення проявів посттравматичного синдрому, що зараз є дуже важливо. Застосування препаратів канабісу після перенесених травм, баротравм, є дуже помічним. Він посилює дію знеболюючих, знімає тривожні стани. Думаю, проти наші депутати зараз точно не будуть, бо саме канабіс виходить зараз на перший план по ефективності використання в таких випадках.

«Ніхто не говорить про реакреацію»

– У суспільстві є певна засторога, щодо масового, не контрольованого використання коноплі не за медичним призначенням. Що думаєте з цього приводу?

У нас в Україні це буде лише медичне застосування. Ні куріння, ні якісь інші способи введення в організм продуктів цієї речовини не будуть законними. В Україні з минулого року дали добро на використання трьох лікарських засобів, в основі яких є рослина роду канабіс. Але ми не даремно наголошуємо, що засоби, які будуть реєструватися та виготовлятися на основі канабісу – саме лікарські засоби. Не плутати з іншим. Бо в нас вже багато буває перекручених трактувань – реакреаційна мета, інша… Ніхто не говорить про реакреацію (відновлення, відпочинок). Знаєте, аналогію проводять з Голандією – прийшов в бар, в кафе – закурив собі сигарету, то такого реакреаційного застосування у нас не буде. У нас буде використання лише з метою лікування та з метою зменшення наслідків лікування іншими лікарськими засобами. Йдеться тільки про лікарські засоби.

Вакууму не може бути. Якщо десь послаблюються заходи по вживанню того чи іншого, колись забороненого препарату, то одночасно будуть посилюватися заходи з контролю за його використанням. Тобто, це не буде вільне вирощування кущів коноплі. Хоча, приміром в Угорщині, з минулого року вже дозволено вирощувати в домашніх умовах на підвіконнику до трьох кущів коноплі. У нас такого не буде. Якщо у нас цей закон буде прийнято, то усіма зацікавленими міністерствами і відомствами буде приведено у відповідність ведення документів в частині цього закону.

Для наркозалежних – чим більший вміст тетрагідроканабінолу, тим при його вживанні інгаляційним способом швидше настає бажаний ефект. Тому буде визначатися вміст в рослині максимальної, граничної кількості тетрагідроканабінолу. Саме максимальним вмістом цієї речовини визначається приналежність: чи це буде медичний канабіс. І коли держава поставить верхню межу по вмісту відсотковому тетрагідроканабінолу, буде там сказано 0,3 чи інший відсоток, – це вже будуть приймати науковці і відповідні органи центральної виконавчої влади. Буде верхня межа і якщо буде вище – це буде табу, буде заборонено. Що засіб потужніший, тим швидше він дає токсичний ефект. У нас в державі дозволено зараз культивувати технічну коноплю, де вміст тетрагідраканабіолу не має перевищувати 0,08 а в Європі, скажемо, у країнах Балтії – 0,3 відсотки. Якщо індійська конопля має вміст 15%, (легальними є 15, 10 чи 9 відсотків), то у Швейцарії, яка вирощує канабіс, вміст тетрагідроканабінолу є лише 0,3 відсотки, бо в європейських державах відштовхуються від того, щоб ефект користь-шкода був оптимальний. Тож вміст тетрагідроканабінолу у нас має бути максимальним для позитивного впливу на організм і не достатнім для досягнення якоїсь інтоксикації з побічними ефектами.

Фото: Brovary.net.ua

Де застосовуватимуть канабіс

– А в чому полягає шкода вживання канабісу?

Що вищий рівень тетрагідроканабінолу – тим шкідливіше. У світі багато, хто легковажно до цього ставиться: покурив – розслабився і забув. Користь і шкода кожної речовини залежить від стажу вживання і від кількості вживання. Що більший стаж вживання, тим узалежнений значніше збільшує дозу для досягнення бажаного ефекту, бо організм звикає до дози, з якої людина починала. Згодом не буде вистарчати канабісу для досягнення певного стану і тоді наркозалежні починають приймати сильніші, важчі наркотики. Зрештою, як це відбувається і з будь яким засобом, що впливає на психіку людини чи навіть медичним засобом. Багато залежить ще й від особистих властивостей кожного людського організму.

– Канабіс буде використовуватися з лікувальною метою лише в стаціонарах чи й амбулаторно?

– В залежності від необхідності. Буде виписуватися електронний рецепт з відповідним контролем. Порядок виписування та дозування буде чітко регламентовано відповідними нормативними документами МОЗ.

Відповідна діяльність підлягатиме ліцензуванню, також потрібно буде отримати дозвіл на використання об’єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності від Нацполіції.

Якщо законопроєкт, який ще має пройти голосування у Верховній Раді, буде прийнятий та підписаний Президентом, він набере чинності через три місяці з дня його опублікування.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини