Чи вистачить українцям олії та гречки. Прогноз від управлінниці АПК

Фото: biz.censor

Україні цього року вистачить власної олії. Більше того, її ціна, можливо, навіть впаде.

Таку думку в ефірі «Першого Західного» висловила керівниця департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман.

«Хороша новина в тому, що наші аграрії кожного року збільшують площі під соняшником, цього року вони їх теж збільшили. Підприємства, які виробляють олію в нашій області, також підтвердили збільшення обсягів виробництва олії. Проблема може бути тільки з експортом», – говорить чиновниця.

Вона припускає, що здорожчає собівартість продукції, оскільки більше коштувати стали пальне чи насіння соняшника.

«Чи вдасться це компенсувати вартістю відпускної ціни – це питання. Тому, що це буде залежати від експорту. І нинішня ситуація може вплинути на наступний рік. Ми можемо відчути це у вигляді скорочення виробництва. Тому ми дуже сподіваємось, що вдасться налагодити той мінімальний експорт, потрібний нашим аграріям», – вважає  Тетяна Гетьман.

В той же час на внутрішньому ринку цього року олії має бути достатньо, вважає вона. Тетяна Гетьман пояснює,  що якщо не буде експорту, то вся олія піде на внутрішній ринок, що в свою чергу, може зменшити ціну.

«І якщо цього року вона впаде, то, ймовірно виросте в наступному році через те, що аграрії будуть вимушені через недоотримані прибутки скорочувати посівні площі. Це є не дуже бажаний сценарій. Тому так потрібний експорт», – говорить чиновниця.

Водночас, за її словами, цього року може бути дефіцит гречки, оскільки її не висіяли достатньо на Сході України. Не врятує ситуацію і той факт, що на Львівщині цьогоріч засіяли на 10% гречки більше.

«Хоча гречку збирати почнуть в кінці літа. І тоді можна буде більш менш щось сказати точніше: скільки посіяли, зібрали. Наразі ще немає остаточних балансів. Тим більше, що її можуть ще садити», – пояснює Тетяна Гетьман.  

оренда квартири Львів

Новини