Дані розвідки США допомагають ЗСУ уникнути ракетних ударів РФ – NBC News

Фото: АрміяInform

Американська розвідка ділиться оперативними даними з українським військовим командуванням щодо того, куди націлені ракетні удари росіян, щоб українці могли швидко перемістити системи ППО.

Про це повідомили неназвані чинні та колишні чиновники в американській владі в коментарі журналістам телеканалу NBC News, інформує Українська правда.

Чинні й колишні чиновники американської адміністрації кажуть, що США безперервно передають українському військово-політичному керівництву інформацію щодо місця й часу російських повітряних атак.

Через це українське керівництво вчасно переміщує свої системи ППО та авіацію, тож російські ракети нібито влучають у пусті поля.

Речник Національної ради безпеки США підтвердив, що американська адміністрація ділиться оперативною, детальною інформацією щодо військової ситуації.

За словами одного з колишніх високопосадовців, американська розвідка передає оперативні дані із комерційних супутників на орбіті, які відстежують російські війська та авіацію. Але спецслужби США надають також і деталі щодо родів військ та підрозділів російської армії, які діють у різних точках на театрі бойових дій.

Крім того, завдяки цьому обміну інформаціію між розвідувальними агенціями, у перші дні вторгнення українські сили зуміли вчасно збити великий російський транспортний літак із сотнями десантників на борту. Цей літак росіяни збирались посадити в аеропорту ім. Антонова в Гостомелі.

За словами чиновників, ЦРУ зосереджене на операції з охорони президента Володимира Зеленського, надаючи особистій охороні президента оперативні дані щодо планів російських диверсантів.

ЦРУ дає рекомендації Управлінню державної охорони, коли і куди перемістити Зеленського, щоб він не перебував з усім військовим і політичним керівництвом в одному місці.

Ще одне джерело натякнуло журналістам, що в останні тижні обмін розвідданими між українським урядом та розвідувальними агенціями США ще більше пожвавився.

13 квітня американські журналісти розповіли, що після тиску з боку Конгресу, розвідувальні відомства США розпочали ділитися даними з Україною щодо цілей росіян в окупованому Криму та Донбасі. Раніше влада США побоювалась давати ці дані з огляду на можливий наступ української армії й кровопролиття.

Раніше 7 квітня міністр оборони США Ллойд Остін уперше на рівні керівництва країною підтвердив про такий постійний обмін розвідданими між Україною та США.

Розвідка США привселюдно застерегла, що російський президент Володимир Путін буде намагатися будь-якою ціною досягти якоїсь перемоги до свята 9 Травня.

Наприкінці березня міністерство оборони США з огляду на свої розвіддані стверджувало, що російські окупанти втратили повний контроль над Херсоном.

оренда квартири Львів

Новини