Даруйте військовим котильони, – етнографиня

Фото: Р. Шимчук

Галеристка Роксоляна Шимчук пропонує жінкам робити для військових спеціальні прикраси-обереги.

Котильони – невеликі бісерні стрічки-п’ятикутники з петлею вгорі, які дівчата плели на щастя своїм коханим, що вирушали на війну. Військові їх вішали на ліву кишеню біля серця, а коли йшли у бій, то загортали у середину. Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла етнографиня і галеристка Роксоляна Шимчук.

«Це був такий двоякий оберіг. Тому, що з одного боку він почався як обрядовий атрибут від танцю – котильонного вальсу. Унікальність котильону в тому, що кожна жінка робила його на свій смак. На них могли бути пташки, дерева життя, ініціали. Хлопці вішали їх на ліву кишеню як оберіг, бо це було подаровано мамою, сестрою, дівчиною. Дуже часто повстанці змагались за те, в кого він гарніший», – розповідає етнографиня.   

Вона каже, що хотіла б у своїй галереї організувати для жінок майстер-клас, де навчать робити котильони.  Наразі вона продумує, як це все організувати. Від галереї вона обіцяє всіх забезпечити бісером. Також, за її словами, якщо би майстрині захотіли зробити більше таких оберегів для українських військових, вона могла б потім їх відправити на фронт.

Етнографиня також припускає, що російсько-українська війна може якось відобразитись на вишивці.

«Кожне століття, своя епоха, події вносять свої мотиви, а особливо при теперішній глобалізації. Хоча, можливо, і нічого не зміниться. Тому, що речі є вічні. Насправді, це сакральні символи,які дійшли до нас ще з часів козацької доби… Можливо стиль одягу зміниться, в якому з’явиться вишивка. А, можливо, 21 століття принесе асиметрію у вишивку», – роздумує Роксоляна Шимчук.

оренда квартири Львів

Новини