Для нашої психіки, травмованої війною, найгірший період тільки починається, – психологиня

Фото: vz.kiev

З точки зору розвитку травми, травматично-стресового розладу, все найгірше для психіки тільки починається. Бо травма з тіла переходить у психіку. Так вважає психологиня Олена Коссак. Про це вона розповіла в ефірі «Першого Західного».

За її словами, перших два місяці, коли травма знаходиться в тілі, людина може помічати в себе чи близьких пришвидшення серцебиття, втрату апетиту, нудоту, проблеми з травленням чи безсоння.

«Це якраз було ознакою того, що тіло пробувало пропрацювати травму. А вже за 2-3 місяці травма відправляється в психіку і самопочуття стає гіршим: починаються стани деперсоналізації, дереалізації, відчуття розколотості. До того ж додається постійне виснаження. Тому, якщо ми не будемо підтримувати одне одного – наш стан буде погіршуватись», – вважає психологиня.

Одним із методів допомоги собі в такій ситуації є переключення уваги на інші заняття, які людині подобались до того. Також допоміжними можуть бути вихідні, сон, харчування, приємна діяльність, обійми з близькими. Дратівливість чи агресивність, за словами психологині, можна скидати через різкі руки руками, ногами, жування. Ще можна перетворити це в активність, наприклад, у волонтерство.

Є ще одна реакція на війну – це коли люди завмирають, бо очікують перемоги, а за нею звичне життя, як раніше. «А як раніше вже ніколи не буде. Війна скинула маски зі всіх. І ми зараз бачимо глобальне переформатування світу: ми бачимо брехню, лицемірство політиків, релігійних діячів. Світ не буде таким, яким він був раніше», – зауважує Олена Коссак. Навіть коли буде перемога, очікуваної сатисфакції не буде, бо посттравма ще діятиме деякий час. Тому головне змушувати себе до активності і працювати з собою вже сьогодні.

Тим же, в кого родичі чи близькі на війні, психологиня не радить казати: «все буде добре», бо ніхто не знає, чи все буде добре. «Треба заповнювати їхній час соціальними контактами: сусідами, дітьми, походами в клуби. Соціум заповнює прогалини там, де їх не можуть заповнити інші люди», – говорить Олена Коссак. Те саме вона радить біженцям: нові знайомства, прогулянки і головне, перестати скролити новини.

Вона наголошує, що про ментальне здоров’я треба турбуватись, бо воно не менш важливе, ніж фізичне. Більше того, фізичне випливає з ментального.

оренда квартири Львів

Новини