До НАТО шлях може бути простішим, – Дмитро Шеренговський

Фото: Reuters

Заявки Швеції і Фінляндії про вступ до НАТО є важливими і для України тому, що змінюють правила вступу до Альянсу. І Україна може цим скористатись.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів експерт з міжнародних питань Дмитро Шеренговський.

«Раніше  традиційно вважалось, що Програма дій щодо членства  є одним із необхідних етапів, які Україні треба пройти. Виявляється, це не так: це технічне рішення може відпадати. ПДЧ (План дій щодо членства -ред.) не є однією із обов’язкових передумов. І це є добра новина для нас. Тому, що нас не будуть гальмувати певні бюрократичні процедури», – вважає експерт.

А от для членства в ЄС ПДЧ не минути. І вступ до Євросоюзу Північної Македонії і Албанії може частково Україні зашкодити. Велика кількість країн, які прагнуть членства в ЄС, можуть дратувати європейців.

«Настрої щодо розширення ЄС є доволі обережні. Хоча останнє опитування Євробарометра показує, що майже всі країни, крім Угорщини, підтримують вступ України, коли вона буде готова. Але з іншого боку, уряди не всіх країн готові тягнути це рішення народу і виконувати його.  І те, що може назбиратися занадто багато країн – може створювати дискомфорт. Чому? Тому що інтеграція це довгий і важкий процес і ми розуміємо скільки змін має відбуватись і в економічній, і фіскальній політиці. І ці питання вимагають лідерства, якого ми поки що не бачимо», – говорить Дмитро Шеренговський. Він має на увазі, що наразі ні Німеччина, ні Франція цим лідером не стали. Але  він наголошує, що не обов’язково всім країнам, які бажають в ЄС, йти «купкою» – є шлях кожної країни окремо.

оренда квартири Львів

Новини