Дозвіл виїжджати за кордон дуже потрібен підприємцям, – Степан Куйбіда

Фото:dengi

Працівникам експортоорієнтованих компаній дозволили виїзд за кордон з 1 вересня. Виїзд дозволяється на термін до 7 днів та не більше 10-м працівникам компанії. Серед умов: рівень середньої заробітною плати має бути не менше 20 тисяч гривень та відсутня заборгованість із податків та зборів перед бюджетом.

Таке рішення суттєво «розв’яже руки» бізнесу. У цьому переконаний  керівник департаменту економіки Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда.

Про це він розповів ефірі «Першого Західного».

За його словами, особливо такий дозвіл потрібний Львівщині, оскільки в неї експортоорієнтована економіка: кожен 5-тий долар доходів області генерується експортом.

«Тому ми маємо розуміти їхні потреби. Одна з них – це комунікація з іноземним контрагентом. Мова йде про налагодження ланцюгів постачання: поїхати і домовитись про доставку сировини. Це можуть бути питання по збуту. Загалом є багато технічних питань. Сьогодні не все можна вирішити в Zoom,  живий контакт ще ніхто не відміняв», – пояснює посадовець.

Тому він переконаний, що це дуже правильна ініціатива, яка допоможе бізнесу і  дозволить уникнути шахрайства з виїздом за кордон чоловіків.

«Індикатори, які виставлені для підприємств, носитимуть певну мотиваційну складову: хочеш поїхати укласти договір – давай покажи свою звітність. Такий принцип є справедливий. В економіці воєнного часу 20 тисяч гривень середньої зарплати – не весь бізнес може виплатити, але якщо ми говоримо про експортоорієнтований бізнес, в кого є валюта – тому, напевно, буде простіше», – говорить Степан Куйбіда. Тим більше, якщо виконати всі умови,  то потім ці гроші підприємцю повертають.

Але водночас він вважає, що застава, яка вноситься в розмірі 200 тисяч гривень, є навіть замалою, бо знайдуться ті, які захочуть цим зловживати. Він сподівається, що до 1 вересня оприлюднять вже весь функціонал цього дозволу.

Раніше в Міністерстві цифрової трансформації повідомили, з 1 вересня на порталі «Дія» планують запустити сервіс єВідрядження, послугою якого можуть скористатися фізичні особи-підприємці та юридичні особи для виїзду за кордон.

оренда квартири Львів

Новини