Дрогобицька громада врятувала корів з обстріляної ферми на Миколаївщині – заступник голови ТГ

Фото: А. Ковч

На Дрогобиччину доставили 180 корів з ферми в селі Українка, що на Миколаївщині. Вона розташована на лінії фронту та постраждала від обстрілів.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

«Стояло питання не стільки про евакуацію корів, скільки про те, щоб звільнити працівників від обов’язку перебувати з цими тваринами і переїхати у більше безпечніше місце. Адже це таке фермерське сільське господарство, участь в якому брало все село. Через обстріли багато  хто виїхав, але ті, які відчували себе відповідальними перед тваринами, залишались на фермі. І евакуація корів означала порятунок і людей», – пояснює Андрій Ковч.

За його словами, тиждень перед тим цю ферму вже пробували евакуювати інші організації, але невдало. Внаслідок обстрілу було знищено 2 скотовози, вбито десяток тварин і одного працівника ферми.

Тому дрогобиччани свій план евакуації худоби кілька разів змінювали. Найпроблемнішим виявилось транспортування.

«Ми розглядали кілька варіантів. Один: ми переганяємо корів через поля до безпечного місця. Другий: малим транспортом перевозимо до місця, де чекають великі скотовози. Або ж: знову ж таки заїзд скотовоза. Але проблема була в тім, що половина худоби – це телята, які неслухняні, їх важко заспокоїти, тому переганяти їх було б проблемно. Але, дякувати Богу, в той день була дощова і хмарна погода, відтак, російські «Орлани» не літали, тому ми змогли підігнати машини», – розповідає Андрій Ковч.  Відтак, сама евакуація тривала три години, але планували її чотири дні.

Зараз ці корови перевезли на дрогобицьке фермерське комунальне підприємство «Тарком». Але виникла інша проблема. Через стрес, які корови пережили під час першої спроби евакуації, у них пропало молоко і з’явились мастити. Зараз із ними працюють ветеринари. І як запевнив Андрій Ковч, здавати на забій корів не планують. Корови можуть давати потомство.

За худобу, за словами управлінця, миколаївському підприємству дрогобицька громада заплатила гроші: за 1 кг корови – 22 гривні, і теляти – 25 грн. Це менше, ніж ринкова ціна, але перевезення було дуже дорогим і ризикованим, додав Андрій Ковч.

оренда квартири Львів

Новини