Друга хвиля внутрішньо переміщених осіб є більшою, – депутатка облради

Фото: ЛОР

На Львівщину масово прибувають внутрішньо переміщені особи з Донеччини та Луганщини. Ця друга хвиля має свої особливості. Про них в ефірі «Першого Західного» розповіла депутатка Львівської облради і співкоординаторка Центру допомоги переселенцям на «Арені Львів».

«Приїжджають найбільш незахищені верстви. Дуже багато є людей з інвалідністю, жінок з дітьми, багатодітні. Мабуть тому, що їх вивозять першими, тому зараз їх є великий наплив», – говорить депутатка.

За її словами, ситуація в Центрі допомоги переселенцям зараз стає напруженішою тому, що бракує рук. Багато волонтерів повертаються на роботу, навчання, тому людей стає все менше. Також з’явились і запити на певні речі.

«Зараз в нас найбільша потреба у жіночому взутті. Бо одягу нам привезли. Хоча ми почали просити і його, бо стає тепліше, а в нас запас зимового. Зі взуттям взагалі є проблеми, бо нам його мало приносять. А ті, хто приїжджають, часто його не мають. Вони можуть навіть приїжджати зі сміттєвими пакетами. Або в чому були – в тому і приїхали», – розповідає Іванна Герус.

Інша проблема, з якою зіштовхнулись в Центрі – люди з інвалідністю. Їх приїжджає більше, аніж є місць у Львівській області. Тому, зокрема, за словами волонтерки, виникла потреба ліжок.

«Ми готові домовлятись з закладами соцзахисту, де є професійні кадри, які можуть їх доглядати. Але зараз головне знайти ліжка, щоб можна було їх доставити і поселити там переселених. Бо ми не можемо відправити лежачу людину в школу, там її не захочуть прийняти», – пояснює волонтерка.

Ще одне незвичне прохання Іванна Герус має від мешканців Бучі та Ірпеня. Вони просять передати їм насіння городини: цибулі, часнику, моркви, буряка, а також маленьких курчат чи поросят для розведення, щоб швидше повернутись до способу життя, який в них був до війни.

оренда квартири Львів

Новини