Духовенство УПЦ та ПЦУ у Софії Київській підписали Декларацію порозуміння

Фото: Олександр Ткаченко

Українська Православна Церква і Православна Церква Україна під час зустрічі в Софії Київські підписали Декларацію порозуміння і закликали ієрархів розпочати офіційний діалог уже до Дня Хрещення Київської Русі-України, який минулоріч був визначений як День Української Державності.

Про це у Фейсбук повідомив ректор відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості о. Георгій Коваленко.

Зокрема, в Декларації йдеться:

«Ми, представники духовенства Української Православної Церкви та Православної Церкви України, що зібралися в стінах Святої Софії для діалогу щодо перспектив єдності українського Православ’я, прагнучи до єдності у Христі, яку Він Сам хотів бачити у своїх учнях і про яку молився Отцю: «щоб єдине були, як єдине і Ми» (Ів. 17:22);

виконуючи апостольську настанову «зберігати єдність духу в союзі миру» (Еф. 4:3);

визнаючи загальне прагнення українського суспільства до єдності Православ’я;

вважаючи єдність українського Православ’я неодмінною умовою єдності народу і запорукою стабільності Держави;

бажаючи сприяти розвитку широкого діалогу між гілками Православ’я в Україні;

вважаючи, що такий діалог сприятиме установленню взаєморозуміння і налагодженню стосунків як між церковними громадами різних конфесій, так і між вірянами.»

Представники Церков наголошують, що «у міжконфесійних стосунках у сучасності вбачають єдність поглядів у засудженні війни, яку розв’язала путінська Росія проти суверенного народу України;

Також вони засуджують деструктивну позицію Московської патріархії, яка, занедбавши Заповіді Божі, перетворилася на «прислугу» путінського режиму і благословляє російських агресорів на кровопролиття та відмовилися від «агресії, стереотипів, упередженості й мови ультиматумів та ворожнечі у спілкуванні один з одним та в публічному просторі».

«Виходячи з цього, ми заявляємо про доцільність і необхідність конструктивного діалогу між двома гілками українського Православ’я. Висловлюємо сподівання, що такий діалог, розпочавшись з ініціативи священнослужителів УПЦ і ПЦУ, стане початком процесу єднання, до якого будуть долучатися церковні громади, духовенство і всі, кому не байдуже майбутнє духовності народу України.

Закликаємо наших ієрархів розпочати офіційний діалог між Українською Православною Церквою і Православною Церквою України вже до Дня Хрещення Київської Русі-України, який минулоріч був визначений як День Української Державності. Це стане найкращим подарунком до цього свята як вірним наших церков, так і всьому українському суспільству.»

Декларація відкрита до підписання і обговорення духовенством і вірними Української Православної Церкви і Православної Церкви України.

оренда квартири Львів

Новини