Дуже сподіваюсь, що процес звільнення захисників Маріуполя ввійде в активну фазу – Єрмак


Головне управління розвідки Міністерства оборони України продовжує займатися питанням звільнення українських захисників Маріуполя, а також двома британцями і громадянином Марокко, яких росіяни захопили в полон і погрожують стратити.

Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв’ю виданню «Лівий берег».

Єрмак наголосив, що про деталі краще знає ГУР, але підтвердив, що це питання постійно на контролі.

Голова ОП не зміг сказати, в яких умовах утримують полонених «азовців» і якими можуть бути строки повернення захисників Маріуполя додому.

«Непросте питання, займаємося. Сьогодні це головне завдання, в тому числі ГУРу.

Знаємо, що вони живі. Що стосується умов, це питання теж відстежується. Сказати чітко, в яких вони умовах, ми наразі не можемо. Але ми точно знаємо, що вони живі.

ГУР постійно тримає це на контролі, з деякими з них є зв’язок, і процес щодо їх звільнення не зупиняється ні на годину. Я дуже сподіваюсь, що наразі він ввійде в свою активну фазу, і ми почнемо повертати наших героїв до України».

За словами Єрмака, ГУР брав участь і в процесі виходу бійців із заводу «Азовсталь», а Офіс президента був детально поінформований.

Голова ОП наголосив, що перемовини і консультації ще тривають, а зайва інформація може завдати шкоди процесу.

«Я знаю точно, що завданням на першому етапі було збереження життя наших героїв. Це завдання ГУР виконало. Сьогодні вони займаються другим етапом – їх поверненням. І всі деталі, я думаю, вони зможуть чітко розповісти.

Також, гадаю, ви знаєте, що почався процес повернення тіл наших загиблих героїв. На сьогодні це вже більш як 200. Проводиться експертиза, і це теж дуже важливо, щоб рідні і родина могли отримати і поховати загиблих».

На запитання, що буде, якщо росіяни знехтують домовленостями і почнуть виносити вироки полоненим, як це зробили з двома громадянами Великої Британії й одним громадянином Марокко, Єрмак відповів: «ГУР, між іншим, також займається цим питанням – і британцями, і громадянином Марокко».

«Позиція глави держави не змінилася. Він сказав, що якщо з цими людьми щось станеться, про будь-які перемовини можна буде забути. Він про це говорив, коли вони були там (на «Азовсталі», – ред.), і продовжує займати цю позицію, поки вони не повернулися до нашої країни.

Ми розуміємо, що це елемент шантажу і «підняття ставок» з боку РФ. Але давайте дочекаємося результату».

Нагадаємо, 19 червня російські ЗМІ повідомили, що командирів полку «Азов» вивезли з окупованої території Донеччини в Росію для «слідчих дій». Перед цим командир полку Нацгвардії «Азов» Денис Прокопенко передав посадові обов’язки майору Микиті Надточію.

Українські захисники Маріуполя, яких у травні вивезли з території «Азовсталі», перебувають у колонії в Донецькій області. Джерела в українській владі твердили, що в Оленівці перебуває 2 449 українських військовослужбовців як полонені.

Вихід захисників Маріуполя на підконтрольну росіянам територію відбувався 16-20 травня. За твердженням російської сторони, з підземель «Азовсталі» вийшли 2 439 бійців. Представники «Червоного хреста» реєстрували українських захисників як військовополонених.

У Генштабі ЗСУ заявляли, що гарнізон «Маріуполь» виконав бойове завдання і командирам дано наказ зберегти життя особового складу. У Міноборони пояснили, що немає іншого варіанту порятунку захисників з «Азовсталі», окрім як вийти до противника.

Росіяни та їхні спільники з ОРДЛО погрожують бійцям «Азова» судилищем. Про обмін полоненими поки не йдеться, попри домовленості.

Українська правда

оренда квартири Львів

Новини