Дипломатія війну вже не зупинить, – Маркіян Мальський

Фото: focus

Після стількох жертв жодна дипломатія війни не зможе зупинити. Війна може завершитись тільки перемогою однією із сторін.

Про це в ефірі «Першого Західного» заявив ексдипломат, декан факультету міжнародних відносин ЛНУ імені Івана Франка Маркіян Мальський.

Вести перемовини з Росією на цьому етапі війни, на його думку, нема сенсу. Хоча як дипломат, він вважає, що вести переговори треба завжди. Окрім цього разу.

«На цьому етапі з Росією нема про що говорити, бо вона на жодні поступки не погоджується. Вона хоче, щоб результат був лише такий, який вона хоче. Хоча сьогодні їм потрібно вже набагато менше, ніж хотіли від початку. Зараз їм достатньо смугу на сході і на півдні України, також вони мріють про геополітичний простір на Чорному морі, щоб відрізати Україну від Чорного моря і її ослабити», – говорить Маркіян Мальський.

Чи можна буде збудувати дипломатичні стосунки з Росією в майбутньому – він не виключає.

«Всі війни закінчуються. І ця закінчиться. Щось на місці Росії буде. Чи буде це багато утворень, чи  країна-вигнанець – з ними все одно будуть дипломатичні відносини. Навіть з ворогами треба тримати дипломатичні відносини. Зрештою, це потрібно хоча б для того, щоб мати канал для передавання інформації», – вважає дипломат.

Крім того, він вважає, що перемовини мають вести професіонали, хоча не відкидає і участь третіх осіб зі світу бізнесу зі зв’язками. «Керівник переговорного процесу – це як тренер футбольної команди: я знаю, що цей футболіст добре грає лівою ногою, а цей – правою, тому беру обох, щоб збалансувати свої сили. Так і тут. Якщо це сприяє досягненню цілі, особливо у воєнний час, то це треба робити», – переконаний Маркіян Мальський.  Хоча наголошує, що не може коментувати склад української переговорної групи, бо не має повної інформації.

оренда квартири Львів

Новини