Директори шкіл просять поселення переселенців вирішити до липня, – депутатка облради

Фото: osvitanova

Цьогорічне ЗНО на Львівщині буде відбуватись у 100 школах 13-ти міст. Ці заклади є безпечні, бо  мають надійні укриття. Там є можливість зробити перерву, якби були повітряні тривоги.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла депутатка Львівської обласної ради Парасковія Дворянин.

За її інформацією, кількість предметів для ЗНО не розширили, відтак, всі випускники будуть складати, як і передбачалось раніше, Національний мультипредметний тест з української мови, історії України та  математики.

«Цей тест – це компромісний спосіб завершити цей рік для випускників і провести вступну кампанію. Тоді постало питання безпеки, якості цього тесту і тривалості. Бо йшла мова, що дитина, відповідаючи на завдання, буде тривожитись за своє життя. Тому тривалість тесту, за пропозицією Львівщини, збільшили з 90 до 120 хвилин», – розповіла депутатка. 

В Міносвіти є пропозиція для абітурієнтів з окупованих територій, або тих, хто перебуває за кордоном, замість тесту подавати заяву і мотиваційного листа.  Однак, за словами Парасковії Дворянин, деякі декани вишів мають застереження щодо якості тих вступників, які пройдуть за такою системою. «Я теж не є прихильником того, щоб це була лише заява і мотиваційний лист. Я вважаю, що має бути складений тест», – додає депутатка.

Парасковія Дворянин також зауважила, що після ЗНО виникне інша проблема: треба буде подбати про те, щоб з вересня у школах Львівщини можна було відновити очне навчання.  

«І в школах, і профтехучилищах зараз проживають внутрішньо переміщені особи. Ми маємо другу половину травня, а нам ще треба підготувати ці освітні заклади, зробити ремонти і ніхто не має гарантії, чи цих людей не буде більше», – зазначає депутатка.

За її словами, питання про те, що з цим робити, на стратегічній сесії, організованій комісією Львівської облради,задавали директори шкіл і керівники місцевих громад. Вони кажуть, що з навчальними програмами дадуть собі раду, кадрового потенціалу у них є достатньо, не знають лише, як бути з внутрішньо переміщеними особами.

На думку депутатки, цю проблему можна вирішити переселенням таких осіб в модульні містечка, або інше житло, але освітні заклади треба звільнити для навчання дітей. Вона каже, що директори шкіл просять це питання вирішити до 1 липня.

оренда квартири Львів

Новини