Екстремальні ремонти, кошти та експорт до ЄС. Енергетики розповіли, як готуються до опалювального сезону

Фото: Gsminfo.com.ua

Виклики, з якими у зв’язку з війною зіткнулися енергетики, нині часто виходять за рамки традиційних обов’язків і умов праці. Від їхньої роботи, стійкості енергосистеми, своєчасної ідентифікації загроз та запобігання їм, усунення поломок та руйнувань завданих ворогом, залежить енергобезпека нашої держави, її можливість функціонувати, давати відсіч загарбникам. Якою є ситуація в електроенергетиці зараз, яких вона зазнала ушкоджень і втрат з 24 лютого, яким є прогноз на наступний осінньо-зимовий період – пресслужба НЕК «Укренерго», оператора системи передачі, який керує роботою енергосистеми України.

Фото: Українська енергетика

«Стабільно працюють всі види електростанцій»

Яких вітчизняна електроенергетика зазнала ушкоджень і втрат з 24 лютого, які електростанції захоплені ворогом, а які зруйновані? У якому стані перебувають електромережі?

Стабільно працюють всі види електростанцій. Вони дають можливість забезпечити електроенергією всіх наявних споживачів в енергосистемі України (побутових, військових, лікарні, комунальні та промислові підприємства). На тимчасово окупованих територіях нині знаходяться: Запорізька АЕС, Каховська ГЕС та деякі ТЕС і ТЕЦ. Водночас Запорізька АЕС та Каховська ГЕС працюють в енергосистемі України, їх обслуговують українські спеціалісти, станції виконують команди Диспетчерського Центру НЕК «Укренерго». Тому наразі те, що ці електростанції знаходяться на окупованих територіях, не впливає на надійність енергопостачання українських споживачів.

Що стосується українських електромереж, то вони за час війни зазнали безпрецедентних втрат. Фахівці НЕК «Укренерго» на цей час відновили роботу мереж на всіх деокупованих територіях, де для цього є можливість. В «Укренерго» відновленням мереж та плановими ремонтами займаються 40 бригад. Загалом було оглянуто та повернуто в роботу понад 1500 км високовольтних ліній класу напруги 330-750 кВ та 12 підстанцій 220-750 кВ. Також ліквідували понад 1000 пошкоджень проводів на лініях та замінили ~100 км проводу, відремонтували понад 400 опор та поставили 15 нових на лініях 330-750 кВ.

Часто працівникам «Укренерго» доводиться проявляти героїзм працюючи у дуже складних умовах і при цьому швидко вирішувати нестандартні задачі. Зокрема, коли наші ремонтники відновлювали мережі в Київській області, на одній з повітряних ліній 750 кВ їм довелося відновлювати зламану уламками снаряду верхівку металевої опори на висоті 30 метрів. У мирний час металеві опори зазвичай збирають на землі, а потім піднімають за допомогою спеціального обладнання. Але на це потрібен час, якого війна не дає. Адже що швидше відновлюються пошкоджені мережі, то надійніше працює енергосистема. Тому довелося піднімати автокраном важкі металеві кутники вгору і збирати верхівку опори на висоті.

Наразі, на деокупованих територіях та в регіонах, де бойові дії не перешкоджають ремонтам, всі магістральні лінії електропередачі працюють в нормальному режимі, споживачі отримують електроенергію без обмежень.

«Укренерго» також займається підготовкою магістральних мереж до нового опалювального сезону, проводить планові ремонти обладнання підстанцій, ліній електропередачі тощо.

Фото: Obozrevatel.com

Як перезимуємо?

Чи вдасться забезпечити стабільну роботу української енергосистеми до кінця року, особливо – цієї осені і зимою?

– З початку війни споживання електроенергії в Україні знизилося на понад 30%, що, відповідно, також вплине на рівні споживання електроенергії в наступному осінньо-зимовому періоді. Розуміючи ризики, які зумовлені активними бойовими діями, «Укренерго» заздалегідь намагається мінімізувати їх можливі наслідки для українців.

Насамперед, з 16 березня 2022 року об’єднана енергосистема України була синхронізована (об’єднана) з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Уже понад чотири місяці поспіль наша енергосистема успішно працює в складі енергосистеми континентальної Європи. Це дозволяє Україні отримати додатковий ресурс для балансування своєї енергосистеми як зараз, так і в зимовий період. Зокрема, якщо нам не вистачатиме потужностей, то є можливість отримати з Європи обсяги електроенергії, це може бути як її імпорт, так у вигляді аварійної допомоги з суміжних енергосистем країн ЄС.

Готуючись до наступного опалювального сезону, який може стати одним із найважчих в історії України, «Укренерго» вжило низку заходів, щоб держава мала кошти для підготовки до опалювального сезону.

Яким є фінансовий стан української енергетики та чи є можливість профінансувати усі роботи?

– Якраз найважливішим завданням на ринку електроенергії є фінансування підготовки до наступного опалювального сезону. НЕК «Укренерго», як оператор системи передачі об’єднаної енергосистеми України, забезпечує виконання своїх фінансових зобов’язань на ринку електроенергії, а також перед державою.

Зокрема, «Укренерго» 90% отриманого прибутку за 2021 рік а це –141, млн грн перерахувало до держбюджету України. Також у 2021 році «Укренерго» сплатило до держбюджету 1,222 млрд грн податків та зборів, а у І півріччі 2022 року – 927 млн грн, з яких 153 млн грн. у різні місяці було сплачено наперед.

Фото: 5 канал

Також «Укренерго» вжило низку заходів, щоб Україна мала кошти для підготовки до опалювального сезону – на закупівлю палива (вугілля, газу), ремонт енергоблоків електростанцій, електромереж та іншого обладнання тощо.

Зокрема, «Укренерго» забезпечило відкриття експорту електроенергії до країн ЄС, який дає можливість виробникам електроенергії заробити додаткові кошти, що можуть бути витрачені в тому числі для підготовки до ОЗП.

Компанія також сама заробляє кошти, які можна використати для підготовки до опалювального сезону. Наразі ми отримуємо дохід від аукціонів, на яких розподіляється доступ до пропускної спроможності міждержавних перетинів при експорті/імпорті електроенергії. На рахунках компанії за попередні періоди накопичилося 2,7 млрд грн від продажу доступу до міждержавних перетинів. В умовах війни ці гроші можна було би використати, як додатковий ресурс для розрахунків з учасникам балансуючого ринку, значну частину яких складають виробники електроенергії. Ці гроші дадуть їм додаткову можливість профінансувати підготовку до опалювального сезону: провести ремонти енергоблоків та іншого обладнання, купити паливо тощо. Але для того, щоб це стало можливим, необхідно ухвалити зміни до Закону України «Про ринок електроенергії», які дозволять спрямувати гроші від перетину для розрахунків з учасниками ринку електроенергії.

Крім цього, «Укренерго» забезпечило додатковий запас коштів, якими вже зараз у разі потреби може розраховуватися з учасниками ринку електроенергії. А саме – компанія першою із українських держпідприємств отримала від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) міжнародне фінансування для підтримки стабільної роботи в умовах війни. Ці кошти у разі необхідності використовуються для розрахунків на ринку електроенергії. Зокрема в червні-липні за рахунок цього фінансування «Укренерго» розрахувалося за допоміжні послуги з виробниками електроенергії, частина з яких забезпечують надійність енергопостачання Київського та Харківського регіонів.

Також в рамках підготовки до опалювального сезону, Кабінет міністрів розробляє механізми для створення стратегічного запасу вугілля.

Критично важливий експорт

– «Укренерго» забезпечило відкриття експорту електроенергії до країн ЄС, куди саме?

– 16 березня 2022 року українська енергосистема була об’єднана (синхронізована) з європейською енергомережею ENTSO-E, після цієї події експорт електроенергії з України до Європи відновлюється поступово. Енергосистема України фізично зв’язана з енергосистемами таких сусідніх країн: Угорщини, Словаччини, Румунії, Молдови, а також має окремий зв’язок з енергосистемою Польщі.

Фото: Ukrns.org

Усі фізичні зв’язки енергосистеми України з енергосистемами РФ та Білорусі були обірвані напередодні військового вторгнення росії на територію нашої держави. Зараз триває так званий пробний етап синхронної роботи української та європейської енергосистем, який є обов’язковим з технічної точки зору і передбачений Угодою про умови синхронізації, підписаної «Укренерго» та ENTSO-E ще у 2017 році. Впродовж пробної синхронної роботи оператори системи передачі (ОСП) спостерігають за тим, як енергосистеми працюють разом в різних режимах, при різному рівні споживання електроенергії (залежно від часу доби, пори року тощо), чи виникають якісь проблеми при технологічних перетоках електроенергії, що постійно відбуваються між синхронізованими енергосистемами. При цьому ОСП намагаються виявити особливості роботи, аби знайти способи запобігти можливим проблемам. Після того, як ОСП будуть впевнені, що синхронізовані енергосистеми в усі періоди доби/року працюють стабільно, буде дозволено відновлення імпорту/експорту електроенергії.

Відновлення експорту української електроенергії в Європу є критично важливим для України, адже дає можливість державі, виробникам електроенергії та іншимучасникам електроенергетичного ринку заробити кошти для підготовки до опалювальногосезону. Тому ENTSO-E погодилося відновлювати експорт/імпорт електроенергії між Україною та країнами ЄС поступово.

Починаючи з 30 березня 2022 року відновився експорт електроенергії до Польщі (210 МВт), з енергосистемою якої є окремий звязок, що не впливає на синхронну роботу енергосистем України та ENTSO-E. В травні – експорт до Молдови (600 МВт), з енергосистемою якої Україна працює синхронно вже багато років. Нарешті з 30 червня ENTSO-E погодило поступове відновлення експорту української електроенергії в напрямку інших країн ЄС. А саме Україна отримала можливість розподіляти 100 МВт пропускної спроможності міждержавних перетинів до Румунії, Словаччини та Угорщини. Вже відновився експорт до Румунії та Словаччини – по 50 МВт в кожну країну (разом 100 МВт). Надалі ENTSO-E буде поступово збільшувати доступну пропускну спроможність до Румунії, Словаччини та Угорщини, що дасть можливість Україні вже до кінця 2022 року значно збільшити обсяги експорт електроенергії з/до краї ЄС.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини