ФБР провело обшук в резиденції Трампа, шукали секретні матеріали, які той забрав з Білого дому

Фото: BBC

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що ФБР обшукало його резиденцію Мар-а-Лаго, Флорида, і навіть зламало сейф.

Про це повідомляють джерела NYT, The Guardian, пише Українська правда.

«Це темні часи для нашої нації, так як мій прекрасний будинок, Мар-А-Лаго в Палм-Біч, Флорида, в даний час знаходиться в облозі, зазнає набігів і окупований великою групою агентів ФБР. Нічого подібного ніколи не траплялося із президентом Сполучених Штатів… Цей неоголошений наліт на мій дім не був ні необхідним, ні доречним».

Трамп назвав це «нападом радикальних демократів», які «відчайдушно не хочуть», щоб Трамп балотувався у президенти у 2024 році.

За словами джерел NYT, обшук пов’язаний з секретними документами, які Трамп привіз із собою до Мар-а-Лаго, покидаючи Білий дім. Трамп багато місяців затримував повернення 15 ящиків із матеріалами, про які запитували посадовці Національного архіву. У цих 15 ящиках, як пише NYT, були матеріали, які підпадають під дію Закону про президентські документи. Він вимагає, щоб усі документи та записи, що стосуються офіційних справ, здавалися до архіву. У ящиках були документи, сувеніри, подарунки та листи. Крім того, зазначається, що всередині була «секретна інформація щодо національної безпеки».

Як пише The Guardian, існує кілька законів, які регулюють конфіденційну інформацію, у тому числі закон, згідно з яким видалення таких записів і зберігання їх у недозволеному місці вважається злочином, що карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

NYT пише, що ФБР для отримання ордера на обшук потрібно було б переконати суддю в наявності ймовірної причини скоєння злочину, а для проведення обшуку в будинку колишнього президента майже напевно знадобився підпис вищих посадових осіб Бюро та Міністерства юстиції.

На момент обшуку Трамп перебував у районі Нью-Йорка.

Трамп відомий зокрема тим, що рвав офіційні матеріали, що призначалися для президентських архівів. Одна людина, знайома з його звичками, сказала, що серед них були секретні матеріали, які Трамп порвав на клаптики.

оренда квартири Львів

Новини