Громади мають пам’ятати, що релоковані підприємства – не назавжди, – експерт Тарас Хавунка

Фото: drohobych-rada

Експерт і голова правління Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка вважає, що для релокованих підприємств держава і місцеві громади зробили достатньо. Можна було вибирати серед програм підтримки. Хоча завжди можна зробити більше, додає він.

Про це експерт розповів в ефірі «Першого Західного».

Але, за його словами, ця ситуація є двоякою. Бо з одного боку, громади Львівщини зараз отримали змогу залучити бізнес, щоб він релокувався до них і сплачував податки в них. А з іншого боку, релоковані підприємства можуть повертатись додому.   

«Релокований бізнес не означає, що він перемістився назавжди. Треба розуміти, що релокований бізнес може, а навіть повинен, хоча не мені про це судити, повертатись на території, які були деокуповані, де не ведуться активні бойові дії. Тому, що ті податки і робочі місця будуть потрібні там», – переконує Тарас Хавунка.

Тому він рекомендує місцевим громадам  не забувати і вживати антикризові засоби для бізнесу, що вже працює. Зокрема, на його думку, варто переглянути свої підходи до стягнення плати за оренду комунального майна, комунальну землю.

«З однієї сторони надходження до бюджету необхідні. Але якщо ми подивимось на цифри, ми побачимо, що бюджети не витрачають тих коштів, які витрачались раніше за ті самі звітні періоди. Дуже багато чого не відбувається: немає підрядників, тендерів. Тому в бюджетах досить достатньо коштів. Це говорить про те, що ті кошти можна використовувати для стимулювання розвитку бізнесу, адаптації бізнесу», – вважає експерт.

оренда квартири Львів

Новини