Гуманітарні вантажі перевіряємо, коли є звернення, – теруправління ДБР

Фото: Прокуратура Львівської області

11 кримінальних проваджень за статтею державна зрада розслідує теруправління Державного бюро розслідувань (ДБР) у Львові. Детальніше про їхніх фігурантів повідомлять, коли справи передадуть до суду.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів керівник теруправління ДБР у Львові Руслан Ляшко.

За його словами, з початком війни, в ДБР з’явились додаткові обов’язки: зокрема, виявлення диверсійно-розвідувальних груп, осіб та колаборантів. Також активніше почали перевіряти діяльність держслужбовців чи правоохоронців, які почали займатись «не притаманними їм видами діяльності, пов’язаних, зокрема, і з надходженням гуманітарної допомоги». Через неправомірне використання гуманітарної допомоги в львівському теруправлінні назбирались багато справ. Але скільки саме – очільник підрозділу не уточнив.

«Розглядаємо провадження через призму неправомірних дій суб’єктів ДБР: правоохоронців, митників, прикордонників. Хоча ситуацію з гуманітарною допомогою мають відслідковувати  ті органи, до чиїх повноважень це входить: митники, прикордонники. Ми підключаємось тоді, коли є порушення в тому числі і з їхнього боку. Не є нашими функціями виявляти і відслідковувати цей масив гуманітарної допомоги. Отримуємо інформацію, проводимо оперативні заходи і тоді вже працюємо», – розповідає правоохоронець.

Так було із справою заступника міського голови Пустомитів, який вимагав у волонтера 100 тисяч гривень за автобус, який безкоштовно передала Фінляндія, як гуманітарну допомогу. Він був затриманий. Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 1 мільйона гривень. За словами Руслана Ляшка, заставу він вніс і зараз чекає поки справа буде скерована до суду.

Ще одна гучна історія з гуманітарною допомогою, яку перевіряла ДБР, стосувалась 200 планшетів для благодійної організації. За словами Руслана Ляшка, ДБРівці затримали вантаж, через те, що не могли з’ясувати замовника і кінцевого отримувача товару.

«Потім ми дізнались, що є благодійний фонд, на адресу якого ці планшети їхали. Бо дуже часто ті чи інші предмети: транспорту, техніки, закінчуючи продуктами харчування, насправді їдуть не на потреби ЗСУ чи переселенців, а мають комерційне призначення. Коли ми зв’язались з представницею фонду – вона сказала: «То не ваше діло куди воно їде. Воно їде на благодійний фонд, а потім я буду визначатись куди його передавати». Позиція – незрозуміла, тому виник сумнів, що воно їде на благодійні цілі», – пояснює керівник теруправління. Згодом вантаж все-таки пропустили в Україну.

Що стосується інших гучних справ ДБР, то за словами Руслана Ляшка, скоро слід очікувати арешти причетних до справ щодо Тараса Козака і Віктора Медведчука. Нещодавно ДБР провели обшуки в квартирах, будинках та виробничих підприємствах, що належать родині Тараса Козака, а також брату Віктора Медведчука. «Ми віднайшли і вилучили документи, які пов’язані з незаконною фінансовою діяльністю та скерування коштів на діяльність колаборантів, на підтримання антиукраїнських настроїв. Вилучили багато техніки, за допомогою якої ця господарська діяльність відбувалась», – пояснив Руслан Ляшко.

оренда квартири Львів

Новини