Консолідація українського політикуму вбиває демократію, – політолог Тарас Радь


Якщо воєнний стан затягнеться, то в Україні постане питання, як підтримувати життєздатність демократичних інститутів, бо в таких умовах вони вмирають. Всі консолідувались і зараз в парламенті немає політичної дискусії, яка є ознакою парламентаризму. Таку думку в ефірі «Першого Західного» висловив політолог Громадянської мережі ОПОРА Тарас Радь.

Він вважає, що те, що всі зараз консолідувались і консенсусом приймають рішення, – це добре. Але жити кілька років в такому форматі не можна.

«Опозиція зараз обмежена в можливості критики. Хоча закон цього не забороняє, обмежує опозицію в критиці суспільний запит. Але критикувати потрібно, бо не треба забувати, що у нас демократія. Те, що зараз є консолідація довкола президента – це зрозуміло. Так би було в будь-якій країні, яка веде війну на виживання. Був би в нас президент з іншим прізвищем – у нас була б така сама ситуація», – вважає політолог.

Хоча він наголошує, що Володимиру Зеленському нема чим дорікнути з точки зору національних інтересів. Але політолог вважає, що після перемоги його 90% народної підтримки суттєво зменшаться. Може бути навіть «ефект Черчіля», який був героєм своєї нації, але в 1945-ому році програв вибори.

«Зеленський має велику підтримку через контраст, бо від нього очікували, що він слабкий і втече. При чому так думали не тільки тут, але і на заході, і в Росії. Від Порошенка такого не очікували, від Зеленського очікували, а він зламав шаблон і це спрацювало, і додало йому рейтингу», – говорить Тарас Радь.

Він прогнозує, що після війни на виборах повториться ситуація 2014-ого: у всіх фракціях буде тренд на ветеранів і нові обличчя. Також політолог переконаний, що олігархи знову почнуть формувати технічні проєкти, які будуть експлуатувати емоції людей.

«Я вважаю, що це погано тому, що в нас є проблеми з політичними партіями як такими. Нам треба міняти закон про політичні партії, бо буде маніпулювання суспільними настроями. Цей тренд на патріотизм зараз на піку української незалежності і це захочуть конвертувати в політичний капітал. Тому важливо, щоб ми знову «не ходили по тих самих граблях». Цей момент ейфорії не повинен нас розслабляти. В нас ще є довгий марафон після перемоги», – говорить Тарас Радь.

оренда квартири Львів

Новини