Кожен десятий переселенець розраховує залишитись на Львівщині, – Олексій Антипович  

Фото: acmc

18% опитаних внутрішньо переміщених осіб, що проживають зараз на Львівщині планують повертатися додому найближчим часом, 36% мають намір повернутися тільки після закінчення війни. А 8% опитаних не мають наміру повертатися додому взагалі. Такими є дослідження Соціологічної групи «Рейтинг».

Про них керівник компанії Олексій Антипович розповів в ефірі «Першого Західного».

«Повертатись хочуть, в основному, мешканці центральної України. Близько третини кажуть, що повернуться трохи згодом. І це умовний південь. І майже 10 % визнають, що вони ніколи не повернуться додому. Це вже можна розраховувати кількість людей, які залишаться на Львівщині. Їм буде потрібна і робота, і забезпечення. Я не кажу, що це все має дати держава – я кажу, що ці всі люди будуть претендувати на своє місце на Львівщині», – говорить Олексій Антипович.  10% – це мінімум 50 тисяч осіб, додає він.  

Крім того, соціолог наголошує, що в результатах є і декларативна складова. За нею, 26% переселенців хотіли б залишитися жити, або знайти роботу у містах Львівщини. Ще 30% – можливо б розглянули таку перспективу.

«Львів – прекрасне туристичне місто. Львів – симпатичний, сучасний європейський. Це також притягує. Але питання – в помешканні. Житло – це база, з якою людина може робити щось далі: працевлаштовуватись, народжувати дітей. А якщо ти не маєш житла? Не маєш грошей на це – то буде дуже важко. Не хотів би говорити про якийсь соціалізм, що держава повинна дати. Але тим не менше, якесь, можливо, кредитування, тимчасове житло в гуртожитках, перепрофілювання приміщень – все це влада може робити», – вважає соціолог.

Зі свого боку, 39% мешканців Львівщини позитивно ставляться до того, що частина переселенців може б залишитися у місті для проживання та роботи. 36% – нейтрально і 22% – негативно.

Дві третини опитаних переселенців Львівщини є жителями східних областей України, 19% – прибули з центральних регіонів, 18% – з південних.

Аудиторія: постійні мешканці та тимчасові переселенці від 18 років і старші у містах Львів, Дрогобич, Самбір, Стрий, Червоноград. Вибірка серед постійних мешканців репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів – мешканці міст. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження:  не більше 2,8% – опитування містян,  не більше 3,5% – опитування переселенців. Терміни проведення: 13-23 травня 2022 р.

оренда квартири Львів

Новини