Кулеба: в ЄС є розбіжності щодо членства України, щодо зброї та санкцій – ні

Фото: Новое время

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив, що серед країн Європейського союзу є розбіжності у питанні надання Україні статусу кандидата на вступ.

Про це він сказав в інтерв’ю нідерландському сайту NRC, переклад якого публікує «Європейська правда».

«Ми не бачимо розбіжності між словом і ділом у ЄС, коли йдеться про зброю та санкції, але бачимо, коли йдеться про статус кандидата на членство в Європейському Союзі. Ми вже три місяці чуємо, що Україна належить до Європи, і про те, як мужньо ми захищаємо європейські цінності. Але політичного визнання цього немає! Тому ми запитуємо себе, наскільки щирими є ці прекрасні слова», – сказав Кулеба.

Він зазначив, що в ЄС є скептики щодо членства України, але жодна європейська країна не може собі дозволити відігравати провідну роль у блокуванні цього рішення.

«Але Європа змінилася, і країни ЄС не мають жодного раціонального аргументу, що виправдовував би відмову в статусі кандидата для України. Цей статус означатиме лише визнання, що країна має чітко визначене місце у європейському інтеграційному проекті», – сказав міністр.

Кулеба пояснив, що рішення буде політичним сигналом, який ще не означає автоматичного членства в ЄС.

«Тому ті, хто кажуть, що Україна «не готова до ЄС» і не роблять цього кроку – маніпулюють громадською думкою. Ми не говоримо, що хочемо увійти до ЄС завтра. Надавши нам статус кандидата, ви допоможете нам подолати наявні проблеми, включно з корупцією, і розвинути нашу країну таким чином, щоб ми всі стали сильнішим», – додав він.

Нагадаємо, президент Європейської Ради Шарль Мішель запропонував активізувати процес розширення Євросоюзу, оскільки теперішній стан процесу викликає розчарування і в ЄС, і в потенційних майбутніх членів.

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським підтвердив, що заявку України на вступ до ЄС розглянуть на червневому саміті блоку.

оренда квартири Львів

Новини