Новини

Курс криптовалюти досяг позначки 10 тис. доларів

Курс однієї з найпопулярніших криптовалют досягнув рекордної позначки і її ціна продовжує зростати. Шукачі електронної валюти, так звані майнери,  активізували свою діяльність. Вони скуповують дороговартісну техніку, платять сотні доларів за використану електроенергію і через спеціальну програму видобувають криптовалюту. Біткойни хакери майнять на комп’ютерах користувачів, а ще втручаються у системи великих підприємств, адже чим більше потужностей, тим більше криптовалюти на їхніх рахунках.

Фахівець у сфері IT Богдан Косак розповів, що для збору криптовалюти є спеціальне обладнання – айсікмайнери, які замовляються з Китаю, приблизна ціна такого майнера є від 1500 до 2000 доларів.  Крім того, каже чоловік, майнити можна на відеокартах, для цього будують спеціальні ферми, які працюють на 6-8 таких відеокартах. Ціна такої ферми приблизно від 2 до 3 000 доларів.

Фахівці пояснюють, криптовалюта – це електронне золото, а майнення –процес його видобування. Завдяки потужному обладнанню, спеціальна програма виконує безперервне обчислення і за це у віртуальному гаманціз’являється криптовалюта.

Нещодавно хакери намагались майнити криптовалюту через офіційний сайт Львівводоканалу.

 

Прес-секретар ЛМКП «Львівводоканал» Уляна Горбата зазначає, що до компанії  потрапив телефонний дзвінок, з інформацією про те, що на сайті “Львівводоканалу” встановлена ворожа програма, яка користається потужностями інших комп’ютерів, тобто коли мешканці заходять на сайт, їхні комп’ютери застосовуються для якихось цілей, а саме для виробництва криптовалюти.

Ворожий код, після поширення інформації, хакери самі ж і прибрали. І хоч витоку персональних даних не було, працівники звернулись до СБУ. Фахівці попереджають, такі хакерські атаки на великих підприємствах можливі. Адже саме там використовують потрібні для майнення потужності.

Як захиститися від таких атак розповів eксперт з кібербезпеки компанії SoftServe Ігор Беляєв. Каже, що помітити атаку просто, адже у цей час комп’ютер довше виконує команди. Припинити процес майнення легко – потрібно лише закрити вкладку сайту.

Залишити відповідь