Лавров каже, що переговори зупинилися, натомість Арахамія, що Україна і РФ розмовляли 21-22 квітня

Переговори України і РФ в Стамбулі. Фото: Радіо Свобода

Голови переговорних груп України та Росії провели переговори в останні дні, натомість міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що хід перемовин нібито зупинився.

«Ми вели переговори. Зараз вони зупинилися, тому що п’ять днів тому чергова пропозиція, яку ми передали українським переговорникам, яке було сформульовано, зважаючи на їхні коментарі, наявні на той момент – залишаються без відповіді.

Коли запитали президента Зеленського, а як він ставиться до цього чергового варіанта російських пропозиций, він сказав, що «ми нічого не отримували». Не мені судити, як він володіє ситуацією, але це просто характеристика того, де знаходиться цей процес під назвою «переговори».

Але вели ми ці переговори донині з українською стороною в двосторонньому форматі. І в цих рамках Україна погодилась бути нейтральною, позаблоковою і без’ядерною країною при наданні гарантій безпеки міжнародною спільнотою.

А про те, як Україна ставиться до цих можливостей, мені дуже дивно чути щодня заяви українських представників різного штибу, включно з президентом і його радниками, що їм ці переговори геть не треба, що вони змирились зі своєю долею»,– заявив Лавров.

Натомість голова переговорної групи Давид Арахамія підтвердив у коментарі УП, що раунд перемовин через онлайн-зв’язок провели 21 і 22 квітня.

Український високопосадовець на умовах анонімності сказав, що Україна висунула російським переговорникам ультиматум, що проведення російськими окупантами так званого «референдуму» на Херсонщині поставить крапку в переговорах.

Лавров додав на пресбрифінгу, що росіяни не ведуть переговорів щодо гарантій безпеки й не впливають на перелік країн, які Україна вбачає своїми гарантами безпеки.

Крім того, на питання журналіста щодо заяви Зеленського про те, що знищення російськими військовими захисників Маріуполя поставить крапку в перемовинах, Лавров сказав, що «Росія не буде терпіти ультиматуми».

Російський міністр виступив після завершення перемовин зі своїм візаві з Кахазстану Мухтаром Тлеуберди. Лавров сказав, що розповів Тлеуберди про хід перемовин з Україною під час офіційної розмови.

20 квітня речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що Україні передали реакцію Росії у відповідь на пропозиції України, презентовані 29 березня в ході очного раунду перемовин у Стамбулі. Він додав, що «м’яч на боці України».

Президент Володимир Зеленський відреагував, що він непогано грає у футбол, але для цього треба, щоби було дві команди і був м’яч. Він пояснив, що жодного проєкту документу чи письмових пропозицій від Росії не надходило, як наполягав Пєсков.

оренда квартири Львів

Новини