Лікарняні тепер виплачуватиме Пенсійний фонд – детальніше про те, як усе відбуватиметься

Фото: Педрада

З 2 січня до Пенсійного фонду України перейшли повноваження щодо розрахунку та виплати лікарняних. Як відбуватиметься їх оформлення, для чого це зроблено і чи від цих змін є якісь переваги для українців – заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України на Львівщині Наталія Лужецька.

Скрін з відео: Dailylviv.com

Соцстраху вже не буде

Пані Наталю, чому повноваження соцстраху перейшли до Пенсійного фонду? З чим це повязано?

– Насамперед з тим, що організаційна модель соціального страхування в Україні зазнала змін. А саме: з 1 січня набув чинності закони: «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», згідно яких, Фонд соціального страхування (ФССУ) приєднується до Пенсійного фонду (ПФУ) і тепер саме ПФУ та його територіальні органи виконують його функції. Тобто, Соцстраху вже не буде. Він вливається до Пенсійного фонду, який тепер виплачуватиме:

– допомогу по тимчасовій втраті працездатності (лікарняні);

– допомогу по вагітності і пологах («декретні»);

допомогу на поховання застрахованим особам, в т. ч. потерпілим на виробництві;

– одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

При цьому розміри цих виплат для громадян зберігаються, а розмір деяких – навіть збільшується.

Якщо у застрахованих осіб виникатимуть питання, то з 2 січня вони можуть звертатися за консультацією до спеціалістів будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду або до контакт-центру за телефонами: 0800503753, 0442810870, 0442810871.

Щодо лікарняних – як вони тепер будуть нараховуватися? Чи це не ускладнить процес?

– Навпаки. Нині Пенсійний фонд України адмініструє обидва реєстри: як застрахованих осіб, так і електронний реєстр лікарняних (листків непрацездатності). Вони відображаються безпосередньо на порталі Пенсійного фонду в кабінеті страхувальника і є можливість технічно повністю сформувати заявки-розрахунки на відшкодування виплат, які подаються роботодавцями. Станом на зараз, вже є такі заявки. Подати їх можна через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Якщо з певних причин немає можливості сформувати електронний листок непрацездатності, то в ручному режимі подати заявку-розрахунок на відшкодування можна у будь-якому сервісному центрі ПФУ. Ми збираємо усі відомості, опрацюємо їх і здійснюємо виплату.

Фото: Судово-юридична газета

Помилка виключається

– Раніше виникали неузгодження при неправильному написанні назви підприємства чи фірми, де людина працює (сам працівник чи лікар помилився), документи завертали і доводилося їх виправляти. Як тепер з цим?

– Будь-яка помилка виключається. Уся необхідна інформація про працівників у нас вже є в базі даних і це усуває багато неузгодженостей. При створенні медичного висновку самим лікарем, з бази підтягується інформація про застраховану особу: де працює, застрахована вона чи ні, чи сплачувалися страхові внески – усі ці нюанси відразу ж в автоматичному режимі перевіряються в реєстрі застрахованих осіб. І якщо усе вірно – співпадає прізвище, ім’я і по батькові та ідентифікаційний номер, є наявна інформація щодо працевлаштування людини – автоматично створюється електронний лікарняний.

Відповідно, такі електронні лікарняні відразу ж потрапляють як в кабінет застрахованої особи, так і в кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Роботодавець теж може переглянути цей лікарняний. Раніше людина, яка захворіла мала відразу ж повідомити свого працедавця. Зараз же – сімейний лікар оформляє електронний лікарняний і роботодавець сам моніторить і бачить інформацію, з якого числа він відкритий.

Фото: Пенсійний фонд України

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини