Лукашенко хоче уникнути прямих військових операцій, але маємо бути готовими до різних сценаріїв – Маломуж

Фото: Фокус

Чутки про можливий наступ Білорусі на північно-західні регіони усе більше турбують українців. Чи готовий Лукашенко під тиском Путіна дати вказівку військам перетнути наш кордон, чи готові ми до такого сценарію, аби дати відсіч ворогові – голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 роки) Микола Маломуж.

Фото: glavnoe.ua

«Лише видимість бурхливої діяльності»

– Чи може найближчим часом Лукашенко під тиском Путіна дати наказ військам Білорусі перетнути кордон України?

– Путін дуже не задоволений позицією Лукашенка. Він думав, що вони спільно проводитимуть операцію, спочатку по Київу і північних регіонахУкраїни, а зараз вже питання ставить про західні області. Путін заявив, що НАТО, з позицій України і особливо – Польщі, проводитимуть наступальну операцію на Білорусь.Таким чином він хоче змусити Лукашенка діяти на упередження, щоб той вступив у війну. Але я знаю Лукашенка особисто, він дуже маніпулятивний диктатор, який завжди старається уникнути небезпечних для себе кроків, що можуть закінчитися для нього поразкою.

По-перше, він знає, що на відміну від 24 лютого (коли не сподівалися на напад з Білорусі) Україна зараз готова і на кордоні стоять ракетні комплекси та потужні військові з’єднання. Тому пройти по трасах і лісах не вдасться, це будуть величезні втрати.

Перед Путіном він створює вигляд бурхливої діяльності, активної підготовки до війни. Але це лише видимість. Крім цього, ми маємо оперативну розвідінформацію, що самі білоруські армійці не хочуть брати участь у війні. Зокрема, багато командирів середнього рівня (командири рот, батальйонів, навіть бригад) відмовляються воювати. Деякі з них неофіційно передали нам інформацію, щоб ми чітко знали, що вони не підуть проти українського народу.

Фото: Realist.online

«Наступ на Україну може привести до падіння режиму»

Під тиском Путіна Лукашенко створив Південний округ, проводить набір у так зване народне ополчення.Він також мінує дороги, робить якісь рухи підрозділами, але наступати зараз – це малоймовірно. Лукашенко відчуває, що такі дії приведуть до падіння режиму і він цього боїться.

Згадайте, що було під час виборів, а тут – набагато потужніший детонатор, який загрожує великими втратами.

Тому Лукашенко старається будь-що уникнути проведення прямих військових операцій. Хоч Путін вже неодноразово дуже серйозно говорив з ним. Зокрема, напередодні економічного форуму 30 червня в Білорусі не лише Путін, а й Шойгу зустрічалися з Лукашенком, щоб сформувати систему військової оборони Росії і Білорусі. Лукшенко погодився щодо навчання, але щодо прямої участі у війні – ні.

Також він готовий надавати росіянам білоруські аеродроми і розташовувати їхні дивізіони, але щоб брати участь – то для нього був би найгірший сценарій.

 «Лукашенко бачить, що Путін програє у цій війні»

Що ще дуже важливо – Лукашенко бачить, що Путін програє у цій війні і те, що він обіцяв за два дні взяти Україну, усе виявилося нісенітницею. Бачить Лукашенко і те, що світ об’єднався навколо України. Це вже не тільки одна країна, яка стійко і героїчно захищається, а увесь світ, який нині проти Росії. І в цій ситуації РФ може програти системно на всіх фронтах: економічному, політичному, енергетичному, фінансовому.

Відповідальність за це лежатиме на режимі Путіна. Лукашенко не хоче ставати співучасником. Він хоче себе оправдати, наче він не забруднений у цих військових діях, щодо України. Мало того, він вже заявив Євросоюзові, що готовий піти на якусь верифікацію військ, навіть запросити незалежних представників. Також він згадав і про майбутні вибори, на які готовий запросити незалежних спостерігачів.

Фото: Слово і Діло

«Хочеш миру – готуйся до війни»

Але в Білорусі є підготовлений спецназ, який підконтрольний РФ, от він може проводити провокації як на кордоні, так і, можливо, з заходом на нашу територію,щоб потім звинуватити Україну.

Тому треба остерігатися, бути обережними. Бо, щоб Лукашенко не говорив, з її території летять на нас ракети і літаки. Тому РНБО провела нараду, на якій розглядався захист українсько-білоруського кордону по усьому. Ми готові до будь-яких, навіть військових сценаріїв і зможемо дати потужну відсіч військам, які не мають досвіду та мотивації, і не будуть з нами воювати.

– Однак після блискавичного захоплення півдня, люди хвилюються, що щось подібне може статися на північному заході…

– Якби свого часу по Чонгару було зроблене усе необхідне, то не було би ні окупованих Херсона, Мелітополя, Маріуполя і усіх цих величезних жертв. Будемо розбиратися, хто це допустив. Інформація про напад з півдня була, колеги з Британії та США застерігали і про білоруський напрямок, і про схід України.

Тож, враховуючи гіркий досвід, сьогодні маємо готуватися до воєнних дій з Білоруссю. На тому напрямку – болота і ліси, там БТРи, танки, «Гради» не пройдуть, тому «закрити» треба усі траси та контролювати будь-які переміщення білорусів. Замінувати усі дороги по яких може йти техніка. Як кажуть, хочеш миру – готуйся до війни.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини