Львівська та Івано-Франківська облради найбільш відкриті для громад – рейтинг Руху «Чесно»

Фото: ЛОР

Львівська та Івано-Франківська обласні ради зайняли перше місце в рейтингу відкритості для громад. Рейтинг аналізує як пів року війни вплинули на прозорість роботи місцевого самоврядування.

Про це повідомляє Рух «Чесно», який, власне, розробив методику дослідження та розіслав відповідні запити – вони містили 11 маркерних питань щодо діяльності міськрад та облрад від 24 лютого до кінця липня 2022 року.

Відповідно до них і відбувалося оцінювання відкритості. Кожна позитивна відповідь на сформульоване у запиті питання отримувала 1 бал. Якщо інформація оприлюднювалася до 24 лютого або публікувалася частково, це оцінювалося у 0,5 бала. Серед критеріїв: висвітлення роботи комісій, відкритість засідань міських/обласних рад, їх анонсування та дані про їх роботу на сайтах органів місцевого самоврядування.

У «Чесно» виявили, що деякі засідання місцевих рад проводилися в закритому режимі й без анонсування для громадськості та журналістів. Подекуди інформацію, як-от проєкти рішень чи результати поіменного голосування або висновки постійних комісій рад, відеотрансляції засідань, перестали публікувати взагалі. Це призводило до того, що мешканці міст дізнаються про прийняття або неприйняття рішень лише постфактум і не можуть вплинути на процес. Доступ до участі у пленарних засіданнях чи засіданнях комісій також обмежено.

Відповідно до отриманих даних – Львівська та Івано-Франківська обласні ради обійянли першу позицію.

Найбільш закритою, за даними Руху «Чесно» є рада Чернігівської області. Натомість Київська та Харківські облради надали відповідь лише через місяць після запиту і вже на етапі, коли аналіз було зроблено. Облради Полтавщини, Харківщини, Тернопільщини, Одещини досі ігнорують запити «Чесно». Чернівецька рада повідомила, що у неї проблеми із сервером.

Наголошується, що наприкінці року Рух «Чесно» проведе повторний моніторинг відкритості місцевих рад.

оренда квартири Львів

Новини