Новини

Львівські хірурги провели унікальну операцію на серці

Львівські кардіохірурги провели унікальну для Західної України операцію на серці – лікарі замінили мітральний клапан, не розрізаючи грудну клітку, як це робили зазвичай. Медики переконані, такий метод – новаційний, його запозичили у закордонних спеціалістів, зокрема, німецьких. Раніше такого надскладного хірургічного втручання в регіоні не робили, першими стали фахівці Львівської обласної клінічної лікарні.

Пацієнтка, якій зробили цю операцію, 10 років важко дихала та швидко стомлювалася. Удома, на Івано-Франківщині, медики  діагностували у неї ревматизм серця – терміново треба було міняти мітральний клапан. Провели операцію хірурги у Львові, і лише добу жінка була у реанімації, а через кілька днів від розрізу майже не лишилося сліду.

 

Саме втручання хірурги провели нестандартно – не травмували грудну клітину та не робили медичного перелому кісток, а до серця дісталися через невеличкий отвір між ребрами. Така методика, кажуть лікарі, безпечніша для пацієнта, адже рана швидше загоюється. Окрім того, після цієї операції залишаються значно менші рубці.

Серцево-судинний хірург Львівської обласної клінічної лікарні Станіслав Ліщенко розповів, що мініінвазивна операція пацієнтки тривала 4 години, втручання провела ціла команда медиків, які попередньо навчалися цій техніці у Німеччині. Хірург Любомир Кулик вважає, що операції із малим розрізом складніші, ніж звичайні, для них необхідні дороговартісні інструменти. Комплект таких вартістю майже 100 тисяч євро подарували львівським кардіохірургам американські колеги.

Коштує проведена операція майже 60 тисяч гривень. За цим зразком, кажуть львівські фахівці, можна проводити будь-які операції на серці. Хірурги сподіваються, невдовзі у такий спосіб допомагатимуть  більшості пацієнтів.

Залишити відповідь