Львівські ІТ-фахівці удосконалюють систему ППО Львівщини


Щоб якісніше збивати ворожі ракети і виявляти підозрілі об’єкти на вулицях Львова, Львівський IT-Cluster розробив спеціальні проєкти. Результати деяких з них львів’яни вже побачили в роботі повітряного командування «Захід».

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів івент-директор в Lviv IT-Cluster Юрій Огоновський.

За його словами, волонтерити і допомогати армії львівські «айтішники» розпочали ще в перший тиждень війни.   

«Спершу ми займались їжею і бронежилетами. Але потім ми захотіли зробити щось велике. Це не означає, що ми з 10 «броніків» маємо перейти на 200. Це означає,що ми повинні зробити щось круте. Тому ми почали зі всіма силовими структурами спілкуватись і цікавитись, що би було важливо на проєктному рівні», – говорить Юрій Огоновський.

Таким чином з’явився проєкт «Vision», який вдосконалює системи відеонагляду на Львівщині. «Тепер в нас камери не тільки номерні знаки розпізнають, а й в принципі тип машини. Це була наша перша місія зробити Львівщину безпечною і допомогти чітко реагувати на диверсійні групи, злочинність», – пояснює IT-спеціаліст.

Далі львівські айтішники перейшли від створення чат-боту «Щось летить» до серйознішого проєкту  «Sky», який спрямований на оснащення і модернізацію сил протиповітряної оборони.

 «Ми скоординувались разом з ПвК «Захід» і ЛОВА і зрозуміли, що треба пришвидшувати роботу і створювати комфортні умови в яких працюють хлопці, які бережуть наше небо тут у Львові. І ми почали кілька речей, які покращують їхню результативність, що ми пару днів тому побачили. Це було супер приємно вранці подзвонити і подякувати їм, а вони подякували у відповідь», – говорить представник Lviv IT-Cluster.

За власні гроші ця організація також закупила у SpaceX 200 Starlink (терміналів для супутникового інтернету -ред.) для забезпечення львівських лікарень, обласних і районних закладів. Ще 200 терміналів вони купили для компаній, для яких інтернет-зв’язок був критично важливим.

Нині Lviv IT-Cluster нараховує 220 компаній, 50 з яких додались під час війни. Частина з них – це львівські підприємства, а частина – релоковані.

оренда квартири Львів

Новини