Львівські медики потребують крові мінусових груп – лікар Ігор Горбаль

Фото:vechirniy.kyiv

Львівський обласний центр служби крові потребує  донорів. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів заступник директора Львівського обласного центру служби крові Ігор Горбаль.

В закладі приймають всі групи крові, але найбільше потребують мінусні групи, тому що вони є найбільш проблемними.

«Донором може бути людина від 18 до 60 років. І ми просимо, щоб люди, які звертаються до нас, мали вагу 60 кг тому, що є багато осіб, що хочуть здати кров, з меншою вагою. Це створює труднощі щодо забору крові. Ми приймаємо з 08.30 до 13.00. Реєструватись треба попередньо. Мати з собою треба будь-які документи, що посвідчують особу», – пояснює лікар.

Він наголошує, що до донорства треба підготуватись і переглянути напередодні своє меню. Зокрема, треба обмежити жирні, смажені, гострі страви, а алкоголь не можна перед тим вживати впродовж 2 діб. Водночас зранку донору треба поснідати, але без масла і молока.

За словами Ігоря Горбаля, зараз запал українців-донорів трохи впав, але на початку війни, поки був  донорський ажіотаж, в Центрі створили базу даних. Відтак, за їхньою статистикою, 58% постачальників крові їхнього закладу – це  їхні постійні донори.  

«Якщо людина тричі на рік здає кров – це є наші постійні донори. Загалом, кров можна здавати кожних 60 днів. Але в нас є донори плазми і тромбоконцентрату, які можуть здавати ці компоненти крові кожних 14 днів», – розповідає Ігор Горбаль.

Лікар також зазначає, що здавати кров є вигідно і для самого донора.

«Кожен донор, який здає кров, омолоджується. Бо в організмі виробляється свіжа кров. Ви можете поспілкуватись з нашими донорами, які здали кров по 40 разів – вони абсолютно здорові. Вони кажуть, що це їх спонукає до здачі крові», – наголошує лікар.

оренда квартири Львів

Новини