Малоймовірно, щоб базою «вагнерівців» в Попасній «ловили на живця» наш HIMARS» – Олег Жданов

Фото: ВВС

Військовий аналітик Олег Жданов не вірить, що знищення бази «вагнерівців» в Попасній було російською інсценізацією заради виявлення роботи HIMARS. Таку версію напередодні оприлюднили в організації Conflict Intelligence Team. Експерт впевнений, що в такий спосіб полювати на американські реактивні системи залпового вогню – недоцільно.  

Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

«HIMARS має дальність стрільби до 80 км, тобто, від точки поцілювання до бази «вагнерівців» треба накреслити на карті коло радіусом 80 км і в цьому секторі треба піймати, коли HIMARS виходить на позицію. Це нереально. Тому говорити, що вони «ловили на живця» наш HIMARS – ні», – переконанує експерт.

Він вважає, що оприлюднення адреси бази найманців – це службова недбалість журналіста.

«На сьогодні РФ керує навіть не Путін, а пропаганда. І заради яскравої картинки на ТБ, журналістам дозволяють все, що тільки можливо. Ніхто цьому не може протидіяти, і навіть військове командування. А що потрапило в кадр – журналіст цим не цікавиться. Для нього це другорядне. Для нього головне – це показати успіхи армії РФ», – говорить Олег Жданов. Він нагадує історію з 240-мм мінометом, який росіяни притягли під Сіверодонецьк і показали його позицію з геолокацією, внаслідок чого українська армія знищила цей міномет.

На думку Олега Жданова, знищення бази «вагнерців» має для нас велике значення, оскільки ударом порушили систему управління найманцями. З часом вони ці зв’язки, штат відновлять, але на деякий час, наприклад, тиждень, «може відбутись зниження бойової активності підрозділів найманців на фронті».

Раніше в Conflict Intelligence Team припустили, що фотографії, опубліковані російським блогером Середою, після яких був удар ЗСУ по базі «вагнерівців», виглядають «надто постановочно і показушно». Вони могли спровокувати удар ЗСУ по своїй базі в Попасній для виявлення позицій реактивних систем залпового вогню HIMARS.

оренда квартири Львів

Новини