Міністр оборони Словаччини обговорить з колегами в ЄС передачу Україні МіГ-29

Ярослав Надь. Фото: ЗМІ Словаччини

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у розмові з колегами в ЄС хоче оговорити питання передачі обладнання Україні, в тому числі винищувачів МіГ-29.

Про це він сказав перед неформальною зустріччю міністрів оборони країн ЄС у Празі, пише «Європейська правда».  

За його словами, питанням номер один дискусій міністрів буде ситуація в Україні, зокрема, контрнаступ, який триває в певних частинах України.

«Ми тут, щоб обговорити, як підтримати українців і прискорити процес повернення Україні територій, які їй належать. Я тут, щоб запропонувати колегам з ЄС різні варіанти, як поповнити словацькі збройні сили в обмін на обладнання, яке ми готові відправити Україні, в тому числі йдеться про літаки МіГ-29», – сказав Надь.

МиГ-29 ПС Словаччини Фото: Lukasz

Нагадаємо, на військово-повітряній базі Малацки-Кучина у Словаччині в неділю відбувся останній проліт винищувачів МіГ-29, від яких повітряні сили країни відмовляються через тривалий термін експлуатації.

Ще на початку липня прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер припустив, що країна може передати Україні свої винищувачі МіГ-29 і танки радянського виробництва, але відмовився розкривати подробиці цих дискусій.

А кілька днів тому Словаччина підписала угоду, згідно з якою країни-члени НАТО Чехія та Польща охоронятимуть її небо, оскільки Братислава виводить з експлуатації свої радянські МіГ-29, що потенційно дозволяє їх передачу Україні.

Словаччина вже передала Україні систему ППО С-300, військові вертольоти серії Мі, самохідні гаубиці та реактивні системи залпового вогню «Град». Минулого тижня вона заявила, що надішле 30 гусеничних бойових машин піхоти.

оренда квартири Львів

Новини