Моршинська громада виконує бюджет, – голова ТГ

Фото:zahid.travel

Бази і санаторії Моршина заповнені. Але лише незначна кількість закладів працює за призначенням. Більшість з них використовуються як житло для тимчасово переміщених осіб. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів голова Моршинської громади Руслан Ільницький.  

За його словами, зараз Моршин як курорт використовується відсотків на 15-20. Решта закладів працюють, як гуртожитки для внутрішньо переміщених осіб. Їх в Моршинській громаді зареєстровано 2600. Але, на думку голови, насправді переселених мешканців є до 4500. З них 70 людей проживають в школі. Ще близько 2000 переселенців живуть безкоштовно в корпусах санаторіїв. Через ситуацію в країні, за словами Руслана Ільницького, в місті відновили низку корпусів «Моршинкурорту», які до того часу були законсервовані.

Голова громади також розповів, що завдяки мешканцям, волонтерам, рестораторам, в Моршині вдається безкоштовно годувати до 2000 переселених осіб.

В Руслана Ільницького є також інформація, що більшість внутрішньо переміщених осіб, що проживають в них, мріють повернутись додому. Приблизно 30% сказали, що хотіли б у Моршині затриматись на триваліший час.

Водночас попри війну, виконання бюджету в Моршинській громаді покращилось.

«Нормально надходить ПДФО (податок на доходи фізичних осіб-ред.). Оскільки запрацювали заклади розміщення в період, коли курортного сезону не планувалось, то ситуація з бюджетом на папері – добра. Але реально грошей немає, оскільки казна не пропускає ніяких виплат, крім зарплат і оплати енергоносіїв», – пояснив Руслан Ільницький.

Ще одним наслідком воєнного часу став інтерес до Моршинської ТГ бізнесу, який готовий переїхати. Але оскільки місто – курортна місцевість, то є санітарні обмеження. Відтак, не всі види бізнесу там є можливі. Але з відкритими руками в місті готові зустрічати представників ІТ-кластеру. В Моршині, за словами голови, вже осіли кілька таких компаній, яких координує Міністерство цифрової трансформації.

оренда квартири Львів

Новини