Ми будемо переглядати законопроєкт про відповідальність військовослужбовців, – Михайло Цимбалюк

Фото: soroka.ternopil

Народний депутат Михайло Цимбалюк виступив на захист законопроекту №8271. Напередодні його ухвалила Верховна Рада і він передбачає посилення кримінальної відповідальності для військових, зокрема, за самовільне залишення військової частини, місця служби чи поля бою, дезертирство, непокору і невиконання бойових наказів. Раніше цей законопроєкт підтримав і Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Свою позицію Михайло Цимбалюк висловив в ефірі «Першого Західного».

«Я погоджуюсь з генералом Залужним, що якби в нас не воєнний стан, якби на нашій території не було окупантів, то тоді можна було б дискутувати. Зараз воєнний стан, і кожен день, годину наші військовослужбовці ризикують своїм життям. Через те дискусії тривали і в Комітеті з питань нацбезпеки і оборони, і також в сесійній залі, де був присутній начальник Генштабу, який чітко довів позицію вищого військового керівництва держави. Там є певні нюанси, але підкреслюю, коли мова йде про життя людей, то тут треба бути безкомпромісним», – вважає депутат.

Єдиний ризик, який він побачив в законопроєкті, це відповідальність командирів. Йдеться про  їхню об’єктивність, професійність та чесність.

«Важливо, щоб вони не використовували його для зведення рахунків чи для цькування тих, хто має нині іншу думку. Але підкреслюю, накази видаються військовим керівництвом для того, щоб їх не обговорювати, не дискутувати, а виконувати», – переконаний Михайло Цимбалюк. Він зазначає, що закон буде поширюватись і на командирів.

За його словами, головна мета цього законопроекту – це профілактика військових злочинів. І він писався на прохання керівництва Міноборони, Генштабу.

«Його можна доопрацювати. Більше того, практика ухвалення подібних законопроектів говорить про те, що як тільки він входить в дію, зразу видно, де є прогалини. Тому я думаю, що ми будемо до нього вносити зміни, якщо його ухвалить Президент», – додає нардеп.

оренда квартири Львів

Новини